Norges eneste biodieselprodusent rammes av en ny avgift på biodiesel. Illustrasjonsfoto. (Foto: Kevin P. Casey/AFP)
Norges eneste biodieselprodusent rammes av en ny avgift på biodiesel. Illustrasjonsfoto. (Foto: Kevin P. Casey/AFP)

Venstre går til krig for biodiesel

Vil at regjeringen dropper den foreslåtte avgiften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstre krever at den rødgrønne regjeringen fjerner avgiften på biodiesel som foreslås innført i statsbudsjettet. Også Lastebilnæringen sier avgiftsforslaget er et dolkestøt.

Da miljø- og utviklingsminister Erik Solheim åpnet biodieselfabrikken Uniol i Fredrikstad for bare noen måneder siden, la han stor vekt på hvor viktig miljøvennlig drivstoff er for å få ned utslippene fra transportsektoren.

Må permitere

Men i forslaget til statsbudsjett kom den rødgrønne regjeringen med en avgift på tre kroner literen på biodiesel. Det får følger for de ansatte på Uniol.

Thore Eilertsen Direktør Uniol har vært nødt til å sende ut permiteringsvarsel til de ansatte.

LES OGSÅ: Biodiesel-produsent permitterer

Viseadministrerende direktør i Schenker, Erling Sæther er medlem av NHOs klimapanel. Han sier at biodiesel avgiften vil ødelegge alle planer om å minske utslippene fra lastebilnæringen:

- Det er meget overraskende, nesten et dolkestøt når vi sammen med myndighetene har tenkt å gjøre et skikkelig tiltak på lastebildelen når det gjelder miljø. Budsjettforslaget ødelegger alle våre planer, og ikke bare vårt selskap men for hele transportbransjen, sier Sæther til TV 2 Nyhetene.

Erik Solheim ønsker ikke å kommentere kritikken.

Krever snuoperasjon

Nå krever Venstre at regjeringen trekker avgiften tilbake.

- Jeg fatter og begriper ikke hvordan SV kan sitte i en regjering og se på dette. Her må de rett og slett snu så raskt som mulig, sier stortingsrepresentant Borghild Tenden til TV 2.