vaksine (Foto: RALF HIRSCHBERGER/EPA)
vaksine (Foto: RALF HIRSCHBERGER/EPA)

Avviser dødsfall etter svineinfluensavaksine

Det svenske Läkemedelsverket fant ingen sammenheng mellom vaksinen og dødsfallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så mange som fire personer har omkommet etter å ha tatt vaksinen mot svineinfluensaen i Sverige. Det svenske Läkemedelsverket undersøker nå om det er noen sammenheng mellom dødsfallene og influensavaksinen.

Så langt har de obdusert en av de fire omkomne, en 90 år gammel mann med store hjerteproblemer.

– Vi fant ingen støtte for at det er noen sammenheng mellom vaksinen og dødsfallet, sier lege Gunilla Sjølin Forslund i Läkemedelsverket til TV 2.

De sykeste vaksineres først

– Det er en stor gruppe mennesker som nå vaksineres. Og det er de sykeste, de med høyest risiko som vaksineres først. Det er viktig å huske at det på en gjennomsnittlig dag i oktober dør mellom 200 og 250 mennesker i Sverige. Så langt er det ikke påvist sammenheng mellom de fire rapporterte dødsfallene og vaksinen, sier Forslund.

Läkemedelsverket regner med å ha mer informasjon dødsfall to og tre neste uke. De to var en 90-åring med hjerteproblemer og en 65-åring med muskelsykdom.

– Det fjerde tilfellet er så langt bare rapportert i media, men vi venter at saken kommer til oss neste uke. Men så langt har vi ikke sett noe som gjør at vi endrer vår anbefaling om vaksine, sier Forslund.

– Alle må vaksinere seg

Heller ikke i Norge vil vaksinerådet bli endret.

– Vi følger alle rapporter fra alle land når det gjelder bivirkninger men det er så langt ikke påvist noe som gjør at vi endrer oppfordringene om at alle må vaksinere seg. Det sier Geir Stene-Larsen, direktør ved Folkehelseinstituttet.

Han forteller at vaksinene som skal til Oslo og Østlandsområdet er fremskyndet. Og han oppfordrer alle med symptomer om å bli hjemme fra jobben.

– Har du influensasymptomer så er det sannsynligvis svineinfluensa, sier han.

– Det er viktig at vi hindrer spredning fram til alle er vaksinert, derfor bør de som er syke bli hjemme.