Flere personer skal ha dødd etter å ha fått svineinfluensavaksine i Sverige. (Foto: Mark Boster/AFP)
Flere personer skal ha dødd etter å ha fått svineinfluensavaksine i Sverige. (Foto: Mark Boster/AFP)

– Fire svensker døde etter å ha vaksinert seg

De fire dødsfallene i Sverige kan ha sammenheng med vaksinen mot svineinfluensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kom det en rapport som viste at en 90 år gammel kvinne hadde dødd bare noen dager etter at hun hadde fått vaksine mot svineinfluensa.

Samme dag fikk det svenske Läkemedelsverket beskjed om at en 74 år gammel kvinne hadde dødd i Sollefteå fire dager at hun hadde blitt vaksinert, melder svt.

Fredag 16. oktober ble en 53 år gammel mann vaksinert. Tolv timer seinere ble han funnet død. Han hadde hatt flere hjerteinfarkt, og vært svært sjuk.

Det fjerde tilfellet gjaldt en kvinne i 60-årene med en alvorlig muskelsykdom. Hun ble funnet død to dager etter vaksinasjonen.

Sterk vaksine

– Det er mulig at feberen som kan oppstå etter en slik vaksinasjon kan bli en for stor belastning for allerede svært sjuke mennesker. Dette er en vaksine som er sterkere enn vanlig influensavaksine, sier dosent Lennart Waldenlind ved Läkemedelsverket til Expressen.

Han oppfordrer likevel alle å ta vaksinen mot svineinfluensa.

LES OGSÅ: – Anbefaler hele befolkningen å vaksinere seg

– De døde av døden

Professor Björn Olsen i infeksjonssykdommer mener det ikke fins noen sammenheng mellom personenes død og vaksinen.

– De var svært syke personer. Deres tid var nok over, uavhengig av vaksine eller ikke. De døde ganske enkelt av døden. At en person dør etter å ha tatt svineinfluensavaksinen, behøver ikke å bety at det var vaksinen som var årsaken til dødsfallet, mener Olsen.