VIL VAKSINERES: Mange ønsker å vaksinere seg mot svineinfluensa. Men noen steder må de vente. Her ved vaksinesenteret i bydel Gamle Oslo.  (Foto: TV 2)
VIL VAKSINERES: Mange ønsker å vaksinere seg mot svineinfluensa. Men noen steder må de vente. Her ved vaksinesenteret i bydel Gamle Oslo. (Foto: TV 2)

– Vi hakke starta med sprøytinga ennå

Mange er utålmodige på å få svineinfluensavaksine i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi hakke startet med sprøyting her. Det står det starter 2. november. Vi har ikke fått vaksinen enda, sier bydelsoverlege Trude Arnesen i Bydel Gamle Oslo.

Folk vil inn for å få vaksine, men det er en hel uke til vaksinesenteret i bydel Gamle Oslo åpner.

Skal vaksinere tjue i timen

– Jeg har to kroniske sykdommer. Da er det kanskje lurt å være litt i forkant, sier en som har møtt opp på vaksinesenteret.

Men som andre i Gamle Oslo, må også han vente. Det er først 2. november vaksinesenteret åpner dørene. Når senteret åpner skal det være i stand til å ta imot store vaksinegrupper.

40.000 mennesker skal vaksineres og hver helsesøster skal ta unna tjue i timen.

I dag kom den nye helseministeren med oppfordring til at alle skal ta vaksinen mot svineinfluensa. Det ble konklusjonen etter et kriseutvalgsmøte.

– Vi anbefaler hele befolkningen å la seg vaksinere, sa helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på en pressekonferanse med Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Østlandet sist i vaksinekøen

Utvider egenmeldingen

Årsaken til massevaksineringen er at nå også folk utenfor risikogruppene kan bli alvorlig syke eller dø av svineinfluensa. Ti personer har så langt omkommet av sykdommen her i landet.

– Norge har mye høyere dødelighet enn våre naboland. Det er bekymringsfullt, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Svineinfluensaen rammer særlig unge mennesker. Ved Terningmoen militærleir er 59 garderekrutter permittert og ved Hedmarkstoppen folkehøyskole ved Hamar er 40 elever satt i karantene.

Myndighetene utvidet også i dag antall egenmeldingsdager fra 3 til 8 dager i forbindelse med svineinfluensa.

– Det er for at folk skal kunne holde seg hjemme uten å nødvendigvis gå til lege for å få sykemelding, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til TV 2 Nyhetene.

LES OGSÅ: Egenmelding utvides til åtte dager