smittefare_sykehus_680 (Foto: TV 2)
smittefare_sykehus_680 (Foto: TV 2)

Ruster seg til krig mot svineinfluensaen

Norske sykehus og helsevesenet står overfor sin største utfordring på mange år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den første bølgen av svineinfluensasyke pasienter har truffet sykehusene i Norge. Fredag ble det kjent at influensaen har tatt sitt tiende offer i Norge. Det var et barn på to år som døde på Sørlandet Sykehus.

Enorm utfordring

Historisk sett er dette den mest omfattende influensapandemien førti år. Spanskesyken som herjet for cirka 90 år siden er uten sammenligning den verste – og tok mellom 50 og 100 millioner liv. Så kom Asiasyken og Hongkonginfluensaen, som ifølge ekspertene kan sidestilles med dagen svineinfluensa.

– Det er jo flere tiår siden tilsvarende pandemi, og da var det heller ikke moderne sykehusmedisin, tilbud og ambisjonsnivå i dette omfang. Så byrden er helt ulik hva vi noen gang har sett, sier Steinar Skrede, seksjonsoverlege, infekjsonsseksjonen ved Haukeland Universitetssykehus.

LES OGSÅ: – Vi hakke starta med sprøytinga ennå

Avansert behandling

– Worst case scenario er at en veldig stor andel av befolkningen smittes på veldig kort tid. Og at kanskje så meget som en prosent av pasientene vil trenge sykehusinnleggelse med avansert behandling, sier Skrede til TV 2 Nyhetene.

Svineinfluensaen viser nå sitt sanne ansikt. Landet over fylles isolatene og intensivavdelingene opp, i stort tempo.

Sykere enn forventet

– Jeg er litt overrasket over sykdomsgraden til de som har vært lagt inn hos oss. Mange er sykere enn jeg ville forvente ved denne sykdommen. Og de er mer medtatt. Så er det enkelte pasienter som får organsvikt som følge av tilstanden, forklarer Skrede overfor TV 2 Nyhetene.

Haukeland Universitetssykehus har gjennomført en svært viktig ekspressvaksinering av nøkkelpersonell og er parat til å takle influensaspredningen som kan eksplodere når som helst:

LES OGSÅ: – Jeg tror jeg aldri før har vært så syk

Vanskelig fase

– Akkurat i øyeblikket så er det en stort utfordring å erkjenne og gjenkjenne når vi skal utløse de store planene. Så foreløpig har vi sporadiske tilfeller og går på normal drift, og har tung normal drift. Men spørsmålet er når skal vi utløse massive ressurser, så denne fasen er vanskelig for et sykehus, presiserer Skrede overfor TV 2 Nyhetene.