Statsminister Jens Stoltenbergs popularitet er dalende.  (Foto: Marius Gulliksrud/STELLA PICTURES)
Statsminister Jens Stoltenbergs popularitet er dalende. (Foto: Marius Gulliksrud/STELLA PICTURES)

Krever Nav-svar fra Jens

Høyre og Frp mener Jens må forklare hva som er gått galt i Nav.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Jens Stoltenberg må til Stortinget for å redgjøre om som har gått galt i Nav, krever Høyre og Fremskrittspartiet. Men Stoltenberg vil heller sende sin fungerende arbeidsminister.

LES OGSÅ: Riksrevisjonen slakter NAV

I går kom Riksrevisjonen med knallhard kritikk av pengebruken i Arbeids- og velferdsetaten, Nav. Utbetalingene fra Nav til trygd, pensjon og ledighetstrygd står for en tredjedel av statsbudsjettet. Riksrevisor Jørgen Kosmo underkjente hele regnskapet for 2008.

Er det noe annet enn en skandale?

– I vårt språkbruk anser vi det for å være svært alvorlig, sa Kosmo til TV 2 Nyhetene.

Høyre-leder Erna Solberg har ikke noe problem med å bruke ordet skandale.

– Jeg mener det er en skandale når man får underkjent et sånt budsjett, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Bedre tider

Dagen før Riksrevisjonen kom med sin knusende kritikk, hevdet statsminister Jens Stoltenberg i Stortingets spørretime at Nav er på bedringens vei.

- Når det gjelder saksbehandlingstiden i Nav, har altså den gått ned. Når det gjelder de restansene vi hadde når det gjelder arbeidsledighetstrygd, har man hatt god måloppnåelse siden april 2009, sa Stoltenberg.

Vil ha forklaring

Men Høyre og Fremskrittspartiet krever redegjørelse.

- Jeg mener han skylder oss en forklaring på hvorfor han kan stå i den muntlige spørretimen og si at dette er nå på skinner og at tingene går bedre, når man samtidg vet at dagen etterpå blir regnskapene underkjent, sier Erna Solberg.

- Jeg forventer at statsminister Stoltenberg kommer til Stortinget og har en klar redegjørelse over situasjonen i Nav, sier lederen for Arbeids- og sosialkomiteen i Stortinget, Robert Eriksson fra Fremskrittspartiet

Sender Aaserud

Men statsministeren vil ikke stille i Stortinget. I stedet sender den glohete poteten over til arbeidsminister Rigmor Aasrud. Den nyutnevnte fornyings- og kirkeministeren fungerer også som arbeidsminister inntil Hanne Bjurstrøm tar over departementet i slutten av desember.

- Rett før ferien ble det behandlet et dokument i Stortinget som handlet om situasjonen i Nav i 2008. Men hvis komiteen ønsker en mer formell orientering eller har spørsmål som den ønsker svar på, så skal jeg selvsagt stille opp og svare på de spørsmålene, sier Aasrud.

LES OGSÅ: Frykter vikarstatsråd vil føre til større Nav-krise