skattetriks_1024
skattetriks_1024

– Skattelistene var verre før

Dagens offentliggjøring av skattelister gjør at vi kan søke på andres nettoinntekt. Men historiker Arne Haugen påpeker at det var mye verre før. Da kunne folk også øke andres skatt!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På 1800-tallet ble skattelistene noen steder ropt ut på torget, andre steder lagt ut offentlig.

Dette sparte myndighetene for porto, dessuten økte det skatteinngangen fordi ordningen ga folk anledning til å protestere mot feil.

Økte andre gruppers skatt

Historiker Arne Haugen ved Universitetet i Bergen forklarer at industriarbeidere kunne klage på at bønder betalte for lite, ulikheten ble rettet opp og statens inntekter økte.

I dag snakker vi ikke lenger høyt om hvor mye vi tjener, og få tør spørre ansikt til ansikt.

Historiker Arild Haugen mener offentliggjøringen var verre i gamledager. (Foto: TV 2/)

Menn sjekker mest

Førsteamanuensis Trond Døskeland ved Norges Handelshøyskole tilhører gruppen som søker mest i skattelister: menn mellom 20 og 40 år, med høy utdannelse, gjerne innen økonomi eller jus.

– Jeg sjekker familie, venner, noen til, bekrefter han.

– Sikrer rettferdighet

Forskeren sier utenlandske kolleger er sjokkert over offentliggjøringen av norske skattelister, men selv mener han ordningen sikrer rettferdighet:

– Folk får tillit til systemet og hvis det er skjevheter i systemet så engasjerer de seg og at de eventuelt at de endrer på skattesystemet, sier Døskeland.

Han viser til at dersom folk reagerer på at svært rike betaler lite skatt, kan de stemme på partier som øker formuesskatten.

Søk i skattelisten

 

Flertall mot offentliggjøring

Men Skattebetalerforeningen er mot offentliggjøring og sier kun en prosent av de som søker i skattelister leter etter feil. 67 prosent sjekker andres skatt av ren nysgjerrighet.

I en undersøkelse fra 2007 for foreningen svarte 46 prosent at de var mot offentliggjøring, 32 prosent var for.

Målestokk for vellykkethet

Adm.dir. Jon H. Stordrange sier skattelistene fungerer som en målestokk på vellykkethet. Men det verste, sier han, er at offentliggjøring av navn, adresse og inntektsforhold kan misbrukes.

– Det kan misbrukes både til mobbing og det kan misbrukes i elektronisk sammenheng til å stjele identiteten, sier Stordrange.

Han har ikke konkrete eksempler på ID-tyveri, men referer til en anonym far som fortalte at sønnen ble kastet mat på i friminuttet fordi «din far er så fattig».

Rangerer vennene dine

I år kan en Facebook-applikasjon rangere alle vennene dine etter inntekt:

– Når det da kommer til Facebook-grupper da synes jeg vi er over i den rene kikkinga og det er ikke noe jeg liker men det noe vi må leve med, sier historiker Haugen.

Han er fortsatt er for offentliggjøring av skattelister.

– Det er en helt legitim interesse hos vanlige folk å vite noe om. Det handler om min vilje til å betale skatt den henger noe sammen med en kunnskap at andre som også tjener penger betaler skatt.

Nedgang hos Skatteetaten

Natt til onsdag denne uken fikk 138 nettsteder – deriblant tv2.no – tilgang til skattelistene elektronisk. Informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skatteetaten sier at de i år hadde en halvering i søk på sine egne sider.

Akkurat som i gamle dager på torget, ble det også på nett avslørt feil.

– I formuelista kommer det en oppføring på en pensjonist fra Søndre Land. Slett den! Det er feil fra Skatteetaten, sier journalist Birger Henriksen i tv2.no.

God tradisjon

Onsdag var offentliggjøringen tema i Stortingets spørretime.

– Mitt spørsmål til statsministeren er vil han nå forby offentliggjøre av skattelistene slik at man kan forhindre økende grad av alvorlig kriminalitet? Spurte Frps leder Siv Jensen.

– Det er en lang og god tradisjon for at de er offentlige, og den linjen har vi tenkt å fortsette med, svarte statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Tradisjonen tro fortsetter også krangelen.

I gamle dager kunne du ikke holde folk unna torget, eller ligningskontoret, eller hindre naboen i å kjøpe aviser eller skattelister fra idrettslag.

Men i dag finnes det i det minste en mulighet for å stoppe Facebook-søket. Se Din Side.