(Illustrasjonsfoto) (Foto: TV 2)
(Illustrasjonsfoto) (Foto: TV 2)

Toåring døde av svineinfluensa

En to år gammel gutt fra Vest-Agder som døde på Sørlandet sykehus hadde svineinfluensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter helsemyndighetene fredag formiddag på nettstedet pandemi.no.

Tilhørte risikogruppe

Toåringen hadde influensa A (H1N1), og tilhørte en av risikogruppene. Dermed har svineinfluensa krevd ti menneskeliv i Norge.

Tidligere er det meldt ni dødsfall knyttet til influensa A (H1N1). En mann fra Hordaland, en kvinne fra Oslo, en mann fra Oppland, en mann fra Telemark, en tenåring fra Vestfold, tre kvinner fra Akershus og en dansk mann som oppholdt seg i Norge.

Anbefaler vaksiner for alle

Fredag gikk helsedepartementet ut og anbefalte hele befolkningen å la seg vaksinere mot svineinfluensa.

– I dag har jeg fått orientering om at Helsedirektoratet på dagens kriseutvalgsmøte har bestemt å anbefale hele befolkningen om å la seg vaksinere, etter at risikogruppene har fått vaksine, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på en pressekonferanse fredag formiddag.

Vaksine blir allerede tilbudt risikogruppene. Helseministeren mener vaksinering utover risikogruppene kan starte i midten av november.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier at vaksinasjonsrådet ikke betyr at sykdommen blir sett på med større alvor enn tidligere.

– Norge har vært forberedt på å håndtere en alvorlig pandemi med høy forekomst av alvorlige sykdommer i befolkningen. Det er ikke slik sykdom vi har nå. Vi har en relativt mild pandemi som mange vil bli syke av, men som i realiteten få blir alvorlig eller livstruende syke av, sier Larsen.