strøm erichsen_680 (Foto: SCANPIX)
strøm erichsen_680 (Foto: SCANPIX)

– Anbefaler hele befolkningen å vaksinere seg

Etter at risikogruppene er vaksinert mot svineinfluensa, står resten av befolkningen for tur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I dag har jeg fått orientering om at Helsedirektoratet på dagens kriseutvalgsmøte har bestemt å anbefale hele befolkningen om å la seg vaksinere, etter at risikogruppene har fått vaksine, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på en pressekonferanse fredag formiddag.

Til nå har vaksinering av risikogrupper startet i enkelte kommuner. Helseministeren informerte om at det vil gå noen uker, til rundt midten av november, før vaksineringen av risikogruppene er gjennomført.

– Vaksineringen av resten av befolkningen vil starte fra midten av november, og skje fortløpende utover i november og desember, og kanskje også fram til jul.

Les også: Østlandet sist i vaksinekøen

– Godt forberedt

Helseministeren sa også at Norge er godt forberedt på pandemien.

– For det første har vi et omfattende planverk, både nasjonalt og i kommunene, for å takle en slik situasjon. Vi har vært tidlig ute med å bestille vaksiner til hele befolkningen. Sykehusene har i tillegg fått ekstra utstyr, sa Strøm-Erichsen.

Etter et forslag fra Legeforeningen har Helsedirektoratet også besluttet å øke kapasiteten på legekontorene. På den måten kan man øke behandlingskapasiteten og vaksinere flere på kortere tid.

– En mild pandemi

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen understreket at rådet de gir i dag, ikke må oppfattes som om de nå ser på sykdommen med helt nye øyne.

– Norge har vært forberedt på å håndtere en alvorlig pandemi med høy forekomst av alvorlige sykdommer i befolkningen. Det er ikke slik sykdom vi har nå. Vi har en relativt mild pandemi som mange vil bli syke av, men som i realiteten få blir alvorlig eller livstruende syke av, sier Larsen.

Han sier det er viktig at vi ikke skaper et bilde ute blant folk om at det er en dramatisk pandemi som har nådd Norge.

Ny bølge

Overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet sier det er mye som tyder på at vi er på vei inn i en ny svineinfluensabølge. Beregninger Folkehelseinstituttet har gjort viser at kanskje så mange som 110.000 mennesker allerede har vært smittet og syke i Norge. Rundt to tusen har fått dette bekreftet ved virusprøve.

– Dette er en sykdom med to ansikter. Et snilt ansikt for de aller fleste, og et alvorlig grimt ansikt for noen få. Vi fikk i går kveld bekreftet det tiende dødsfallet i Norge, sier Iversen.

Norge har mye høyere dødstall enn våre naboer i Sverige og Danmark.

– Dette er bekymringsfullt, selv om det er en mild sykdom for de aller fleste, sier han.

Får nye vaksiner fortløpende

De siste dagene har helsemyndighetene fått kritikk fra flere hold for å være treige med å få vaksinen ut. Mens det torsdag ble vaksinert over en lav sko i Bergen og andre kommuner, har man i Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold ennå ikke mottatt vaksinen.

Lederen for Akershus legeforening, Arne Røde, uttalte fredag til Aftenposten at det var «en skandale», og at det var fullstendig kaos i informasjonen.

– Det er blitt skapt et inntrykk av at vi sitter på et kjempelager med ni millioner doser her sentralt på Østlandet, og at vi er treige med å sende dem ut. Vi får vaksineleveranser i porsjoner fra vaksineprodusenten. Det kommer et sted mellom 100.000 og opp mot 3-400.000 doser per uke. Så snart det kommer inn til landet, blir det kontrollert av Legemiddelverket, pakket om og så sendt ut til kommunene, sier Iversen.