svinevaksine_680 (Foto: TV 2)
svinevaksine_680 (Foto: TV 2)

Østlandet sist i vaksinekøen

Leger raser mot helsemyndighetenes prioritering av svineinfluensavaksinen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helsemyndighetene får sterk kritikk for ikke å være effektive nok når det gjelder å bringe svineinfluensavaksinen ut i landet.

Mens det torsdag ble startet massevaksinasjon av risikogrupper i Bergen, har Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold ennå ikke mottatt vaksinen.

– Oslo er en stor by med mange mennesker som ferdes tett. All logikk tilsier at smittefaren er større her, derfor burde Folkehelseinstituttet prioritert å få vaksinen hit. I det minste samtidig med resten av landet, sier fastlege og leder i Oslo legeforening, Svein Aarseth, til Aftenposten.

Lederen i Akershus legeforening kaller helsemyndighetene lammet, og sier det er fullstendig kaos, melder Aftenpostens morgenutgave.

Helsedirektoratet holder pressekonferanse om vaksinesituasjonen. Følg den direkte kl. 10 her

– Kaos i informasjonen

Det er ikke ventet at vaksinen vil starte på Østlandsområdet før midten eller slutten av neste uke. Da vil kun risikogruppene få tilbud. Først om tre uker er det sannsynlig at vaksinen blir tilgjengelig for befolkningen i Oslo og østlandsområdet.

– Vi skal ikke misbruke ordet «skandale», men dette er så ille at det er riktig å bruke det. Det er fullstendig kaos i informasjonen, sier leder i Akershus legeforening, Arne Røde.

Han reagerer på at det vises på TV at vaksinen har kommet, men at ingen kan fortelle hvem som skal få den, når og hvor.

Vurderer massevaksinering av befolkningen

Fredag formiddag avgjør Folkehelseinstituttet om det skal anbefale vaksinering av hele befolkningen.

Følg pressekonferansen på tv2nyhetene.no klokken 10.

– Litt over 100.000 nordmenn er til nå smittet av influensaen, og det totale bildet gjør at vi heller i retning av allmenn vaksinasjon. Men det skal vi endelig konkludere med i morgen, sier overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet torsdag.

Folkehelseinstituttet rapporterte onsdag at det så langt er påvist 1975 tilfeller av svineinfluensa her i landet, 213 flere enn i forrige uke.

Ni døde

Ni personer er nå bekreftet døde av svineinfluensa i Norge. Dermed er Norge det landet i Norden med flest svineinfluensadødsfall. Tallene er imidlertid ennå såpass lave at forklaringen kan være rene tilfeldigheter.

Det siste svineinfluensaofferet var kvinne i 50-årene fra Akershus som døde på Akershus universitetssykehus torsdag.

– Kvinnen tilhørte en av risikogruppene, bekreftet Bjørn Iversen i Folkeinstituttet til tv2nyhetene.no.