Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Moderne teknologi gjør det enklere å kommunisere med kolleger som sitter langt unna, Marit Alvig Espenes jobbe i Krysspress i Tromsø, men har valgt å bo i hjemkommunen Dyrøy, 20 mil fra sin nærmeste kollega.  

– Vi måtte ta et valg, hvor skal våre barn vokse opp? Da valgte vi et lite lokalsamfunn hvor vi har det trygt og godt også tok vi heller jobben med oss, sier Alvig Espenes til TV 2 Nyhetene.

Legger til rette for fjernarbeidsplasser

I Senja Næringshage i Dyrøy kommune er det flere som har valgt bygda i stedet for byen. Merete Albertsen er administrativt ansatt i et forskningsprosjekt om kvinner og kreft. I fjor valgte hun å ta jobben og familien med seg fra Universitetet i Tromsø til Brøstadbotn, hun har fått en mer effektiv arbeidsdag.

– Mye mindre møter, mer konsentrerte møter. Man får tid til å følge opp, også får man mer arbeidsro, sier Albertsen til TV 2 nyhetene.

I Dyrøy har man lagt til rette for fjernarbeidsplasser, og så langt har ti familier flyttet til kommunen. I tillegg til jobben i Krysspress leder Marit Alvig Espenes et prosjekt som skal gjøre det enklere å ta jobben meg seg ut i distriktet.

En del gamle holdninger

– Hovedmålet er å lage modeller som andre kan lære av, andre småsamfunn. Vise hva som er viktig for arbeidsgiveren og arbeidstakerne, og hva kommunene må tenke på hvis de skal tiltrekke seg folk på denne måten, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Så langt har hun funnet ut at det hos arbeidsgiverne er det en del gamle holdninger om å ha de ansatte samlet for å holde oversikt og følge med på hva de gjør.

De tenker ikke på at det er mye billigere å ekspandere i distriktene enn i byen.

Ta med jobben på landsbygda

Pengene til prosjektet kommer fra småsamfunnssatsingen til Kommunal- og regionaldepartementet.

Prosjektet blir gjennomført som et samarbeid mellom Troms fylkeskommune, Distriktssenteret, Avikom AS, og Dyrøyseminarsenteret. Skal små kommunene overleve kan de ikke bare satse på næringsutvikling, mener Alvig Espenes.

Legger kommunene til rette for fjernarbeidsplasser kan flere ta jobben med seg ut på landsbygda.

– Det å legge til rette med kontorfasiliteter og høy hastighetsfiber så tro jeg at man kan tiltrekke seg mange flere folk, sier Alvig Espenes til TV 2 Nyhetene.

– Det er godt å gå hjem

I Nordavindshagen i Dyrøy kommune jobbet et dusin helt forskjellige fagpersoner, kun kontorplassen har de felles.

– Jeg trodde jeg skulle miste mitt faglige miljø, men har i stedet fått nytt miljø med helt andre folk som utfordrer meg faglig, sier Alvig Espenes.

Og det har sine fordeler å ha flyttet jobben fra byen til distriktet.

– Det er godt å gå hjem, og gå ut og ha naturen vi har her og de fritidsmulighetene vi har, avslutter Merete Albertsen.