Kong Harald, dronning Sonja og den ferske stortingspresidenten Dag Terje Andersen under torsdagens middag.  (Foto: TV 2)
Kong Harald, dronning Sonja og den ferske stortingspresidenten Dag Terje Andersen under torsdagens middag. (Foto: TV 2)

Kongen snakket om twitter og multitasking

–  Man kan jo spørre seg om vi virkelig får gjort så mye mer enn før, undret kongen fra talestolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld var stortingsrepresentantene samlet til middag på Slottet sammen med kongefamilien og regjeringsmedlemmene.

Les også: De folkevalgte inntar Slottet

Kongen startet sin tale med å minne om at det i år er 125 år siden det parlamentariske system ble innført i Norge i 1884, og således et jubileum i år.

Han mente den tradisjonsrike middagen var ekstra spennende i år, siden det er et nytt storting og mange nye representanter. Han ønsket spesielt velkommen til de ferske representantene - og til den nyutnevnte stortingspresidenten Dag Terje Andersen.

Kongen fortsatte med å sitere en tidligere stortingspresident som så klare paralleller mellom sine fire første år på Stortinget og beskrivelsen av to drikkfeldige bønder i Jakob Sandes muntre dikt:

«Det fyrste gjekk på ein måte, dei fekk både le og gråte.
Det andre året vart verre, då rauk både hest og kjerre.
Det tredje tok og en ende, dei hugsa’kje kva som hende.
Og så gjekk dei inn i det fjorde, men det var det siste dei gjorde».

Snakket om Twitter

Kongen omtalte den siste utviklingen innen sosiale media i talen sin.

– Å være stortingspolitiker krever utvilsomt sin kvinne og mann. I vår tid er det kanskje større press enn noen gang om å være synlig til stede over alt og ha en mening om det meste. Multitasking er vår tids mantra. Mange ender opp som digitale sjonglører som hele tiden må rekke over flere oppgaver på samme tid. Til og med i Stortingssalen kunne det vel hende at noen fant anledning til å sjekke e-post, twittre litt eller sende en melding mens debattene pågår.

LES OGSÅ: Politikerne dropper Twitter etter valget

– Vi lever med stadig nye inntrykk og en informasjonsstrøm som kan ta pusten fra enhver. Man kan jo spørre seg om vi virkelig får gjort så mye mer enn før. Eller svekker denne heseblesende simultanaktiviteten vår evne til å konsentrere oss om de viktigste oppgavene i livet?

Norske problemer

Kongen benyttet anledningen til å minne om at til tross for at mye er bra i Norge, har vi også skyggesider.

–  I en selvkritisk rapport til FN innrømmer Norge problemer med menneskerettigheter i eget hus. Familievold, overgrep mot kvinner og diskriminering av innvandrere er noen av temaene som berøres. Regjeringen har vist mot til å feie for egen dør og si klart fra at ikke alt står like bra til som vi skulle ønske. Jeg tror at en slik ydmyk holdning er et viktig signal også i møte med andre land og kulturer.

Han understreket avslutningsvis at mye har forandret seg fra de to kongene, Oscar I og Oscar II, sin tid og frem til i dag.

Kjeft for kommunikasjonen

– På Slottet forsøker vi å modernisere oss i takt med tidens utvikling. Vår kommunikasjonsstab er blitt utvidet. Sist vinter presenterte vi våre samiske nettsider, og i løpet av året vil vi ha ferdig våre nye nettsider for barn, sa Kongen og innrømmet at til tross for satsingen, mottar de fortsatt kritikk fra tid til annen. Han viste til at en av hovedstadens kulturaviser i sommer mente at «Informasjonen fra Slottet er skrumpet inn til bulletenger med innhold som nærmer seg nordkoreansk nivå».

Han konkluderte men at alle ikke er like begeistret for det de kongelige foretar seg.

– Olav Duun har en fornøyelig historie i så måte, som viser at han nok ikke hadde så store tanker om Stortinget. «Der sitter en kar ute i Namdalsfjorden og tenker på to bykarer som har brukt å være hos ham på rypejakt om høsten: - Dei kom ikkje att, nei. Det gjekk ei uferd over dem begge. Den eine datt i sjøen og drukna. Den andre køyrde seg inn i politikken og hamna på Stortinget».

Kongen avsluttet talen ved å ønske alle representantene lykke til, ved å utbringe fedrelandets skål.