Store politistyrker kommer til å være i full beredskap når den amerikanske presidenten besøker Norge. (Foto: Scanpix/montasje TV 2)
Store politistyrker kommer til å være i full beredskap når den amerikanske presidenten besøker Norge. (Foto: Scanpix/montasje TV 2)

Politiet frykter for Obamas sikkerhet i Oslo

PST kartlegger og skal overvåke psykisk ustabile som kan ha evne til å angripe presidenten under besøket i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Psykisk ustabile personer utgjør den største trusselen mot president Barack Obama når han kommer til Norge. Det viser den foreløpige trusselvurderingen før utdelingen av Nobels fredspris i Oslo 10. desember.

– Vi må tilpasse denne personens posisjonsrisiko til trusselbildet i Norge. Vi er ikke bekymret over det vi ser i dag, men vi har en levende trussel fra mentalt ustabile personer som har fokus på myndighetspersoner, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt til TV 2.

Egne sikkerhetstiltak

Fredriksen har det øverste ansvaret for sikkerhetsopplegget rundt president Obama når han kommer til Norge.

stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt (Foto: TV 2)
stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt (Foto: TV 2)

Han ønsker ikke å tallfeste antall personer som politiet mener utgjør en trussel.

- Vi er klar over personer som gjennom sin adferd har vist interesse for myndighetspersoner.

– Vi er oppmerksomme på denne gruppen, og den modusen de benytter seg av. Dette krever en del helt klare sikkerhetstiltak, sier Fredriksen, som understreker at dette ikke er et forsøk på å stigmatisere en gruppe mennesker.

Kartlegger psykisk ustabile

TV 2 er kjent med at Politiets Sikkerhetstjeneste nå utarbeider en liste over psykisk ustabile personer som kan ha vilje og evne til å angripe myndighetspersoner. Disse personene vil bli fulgt nøye av politiet før og under besøket i desember.

Se nyhetsreportasje i videovinduet øverst.

I følge PST er kjennetegnet for denne gruppen at de fremsetter trusler spontant, i affekt eller under ruspåvirkning. Det har ofte grunnlag i sinne og bitterhet over en vanskelig personlig livssituasjon eller opprørthet over statsledelsens håndtering av politiske saker.

Større trussel enn vanlig

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i samarbeid med Oslo politidistrikt og amerikanske politimyndigheter, vurderer fortløpende trusselbildet før og under presidentbesøket.

Barack Obama og Secret Service (Foto: Scanpix)
Barack Obama og Secret Service (Foto: Scanpix)

Amerikanske myndigheter har vurdert at trusselen mot Obama er større enn andre presidentkandidater.

Dette skyldes først og fremst hudfargen til Obama og fordi rasehatet i USA fortsatt er utbredt i noen miljøer.

white300x1
white300x1

Frykter ikke høyreekstreme

Norsk politi mener det høyreekstreme miljøet i Norge ikke utgjør en trussel mot presidenten.

- Vi har per i dag en god erfaring med alle ytterliggående grupper. Vi har en god dialog og utfra forholdene, slik vi ser de nå, så utgjør ikke disse en konkret trussel, sier stabssjef Johan Fredriksen til TV 2.

- Men vi er ikke naive i dette bildet, og vi har en levende trusselvurdering, så vi vil følge med på alle mulige trusler frem mot og under besøket, sier Fredriksen.