jke-6
jke-6

Bløffet i salgsprospekt – huset krympet 10 prosent

Atle Kolstad kjøpte et 100 kvadratmeters hus. Trodde han. En kontrollmåling avslørte derimot at huset krympet til 90 kvadrat.

Millioninvesteringen til Atle Kolstad og samboeren, som begge har flere barn, skulle oppfylle boligdrømmen deres. Istedenfor har huskjøpet i januar 2008 i Søgne kommune blitt et mareritt.

-Denne saken påvirker meg dag og natt. Jeg sover nesten ikke på grunn av boligsaken. Jeg føler meg steinlurt av utbygger og eiendomsmegler, sier Atle Kolstad til TV 2 hjelper deg.

Boligen som ble markedsført som 100 kvadratmeter på internett var nemlig ikke fullt så stor som markedsføringen ga uttrykk for. Den var bare 90 kvadratmeter, viste det seg. Det er JKE Invest AS i Kristiansand som er utbygger i saken, mens eiendomsmegler var Din Eiendom.

jke-1

Boligen til Kolstad var del av et byggeprosjekt der JKE Invest AS skulle føre opp tre tomannsboliger, samt en enebolig i området.

-Jeg oppdaget at noe var galt i det jeg fikk se arkitekttegninger mens boligen var under oppføring. Her oppdaget jeg at kvadratmeterne var gale. Dette er svindel, sier Atle Kolstad til TV2 hjelper deg.

Kontrollmåling avslørte

Samboerparet tok selv kontakt med en uavhengig takstmann som utførte kontrollmålingen. Den viste at boligen var 90 kvadratmeter. Også TV2 hjelper deg sjekket ut påstandene, og fikk bekreftet målingen.

-Boligen er 90 kvadratmeter, bekrefter Hjalmar Kåløy som er takstingeniør ved Takstkontoret Johan Roland AS, overfor TV2 hjelper deg.

Byggesøknad på 91 kvm

TV2 hjelper deg har også hentet ut alle dokumentene fra det såkalte GAB-registeret i Søgne kommune, som inneholder data om grunneiendommer, adresser og bygninger.

Her går det fram at JKE Invest AS aldri hadde som plan å bygge en eneste 100 kvadratmeter stor tomannsbolig. Istedenfor viser byggesøknaden, som er datert et halvt år før prospektene ble lagt ut for markedsføring, at JKE Invest AS bare søkte om å få bygge tre 91 kvadratmeter store tomannsboliger, samt en enmannsbolig på 120 kvadratmeter.

Samtidig som boligene ble markedsført vinteren 2007 og 2008, visste JKE Invest at boligene aldri kunne bli større enn 91 kvadratmeter. De grep ikke inn i markedsføringen ør Kolstad selv avslørte kvadratmeterrotet.

-Det er gjort feil

-Det er gjort en feil her. Det er blitt målt på yttervegger og ikke på innervegger her, sier daglig leder i JKE Invest Roger Solheim. Han mener det kan være en av grunnene til at boligen til Kolstad ble markedsført som 100 kvadratmeter.

Men 18 måneder etter boligkjøpet hevder daglig leder i JKE Invest Roger Solheim at han ikke vet sikkert hvem som har skyld i arealrotet.

-Jeg vil ikke ta stilling til hvem som har gjort feil her. Det kan være oss, det kan være megler, sier Solheim.

-Pratet med utbygger

-Når vi begynner med sånne prosjekt, så prater vi med utbygger om antall kvadratmeter. Da snakket vi om at det var 100 kvadratmeter. Og slik har det havnet ut på internett også som 100 kvadratmeter, sier Jan Rune Berås som jobber hos Din Eiendom i Kristiansand.

Berås hevder også at det er vanlig at meglerfirmaet henter ut sakspapirer fra kommunene der nye boliger blir oppført, før de legger ut boliger for salg.

Men Din Eiendom kan ikke forklare hvorfor de ikke har fått med seg at byggesøknaden viser at JKE Invest bare hadde søkt om å få bygge flere 91 kvadratmeter store boliger.

-Du kan sikkert vise meg mange dokumenter jeg ikke har sett, sier Berås i Din Eiendom.

Problematisk forlik

Utbygger JKE Invest mener de har oppført seg ryddig i saken. Daglig leder Roger Solheim viser til at det er gjort flere forsøk på forlik i saken som Kolstad har avvist. Samtidig ligger det nå et forlik på bordet som muligens ikke er gjennomførbart.

-Vi har sagt til Kolstad at vi ønsker å bygge ut boligen slik at han får det han mener han har krav på. Og det står vi på, sier Solheim.

Problemet med forliket er at Søgne kommune allerede har sendt tilbake to forenklede byggemeldinger fra JKE Invest AS om å få utvide boligen. Nå behandler Søgne kommune en fyldigere søknad om å bygge ut boligen.

-Tomten er allerede bygd ut maksimalt. I tillegg var det allerede gitt tillatelse til å bygge utover dette. Derfor er det ikke sikkert at denne boligen kan bygges ut, sier saksbehandler i Søgne kommune Anne Marit Tønnesland.

Soverom for små

Til alt overmål er ikke boligen heller bygget etter byggeforskriftene.

TV2 hjelper deg fikk sjekket soverommene av Takstkontoret Johan Roland AS. Tre av fire soverom er under minstestandard for oppholdsrom, der kravet er 15 kubikk i størrelse. Dermed vil disse bli betegnet som bod etter forskriftene slik de står i dag.

Ville stanse TV2-sak

Mens TV2 hjelper deg jobber med saken, tilbyr JKE Invest et forlik på 200 000 kroner til Kolstad, med en betingelse om hemmelighold rundt boligsaken.

«Tilbudet er betinget av partene bærer taushet om saken, så vel TV2 som for andre ».

Videre står det i forlikstilbudet at tilbudet vil frafalles om saken kommenteres i TV2. Kolstad har takket nei til pengene.

-Jeg mener jeg har et krav på å få tilbakebetalt det som det ville koste å bygge ut boligen, og det er betraktelig mer enn 200 000 kroner. Om jeg ikke får bygd ut boligen etter søknadsrunden hos Søgne kommune, så blir neste runde i rettssalen med et krav om økonomisk kompensasjon, sier Atle Kolstad til TV2 hjelper deg.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag klokka 20.30