robert rastad vaksinasjon svineinfluensa (Foto: TV 2)
robert rastad vaksinasjon svineinfluensa (Foto: TV 2)

– Går tom for vaksiner om få dager

Det er rift om svineinfluensavaksinen i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede to timer før det provisoriske vaksinasjonssenteret i Bergen åpnet dørene torsdag klokken 10.00, var det lang kø utenfor.

Går tom over helgen

Bare de første timene fikk flere hundre personer i risikogruppene sprøyten med vaksinen mot svineinfluensaen.

Dersom trykket er like stort de neste dagene, vil senteret gå tom for sprøyter allerede på mandag, tror informasjonssjef i Bergen kommune, Robert Rastad.

– Vi har ikke nok vaksiner til mer enn rett over helgen, sier Rastad til TV 2 Nyhetene.

Kritisk til leveransen

Sammen med Nord-Norge og Sørlandet, er Vestlandet den første landsdelen som får vaksinen ut til innbyggerne. Store deler av Østlandet har ikke fått vaksine i det hele tatt.

Bergen kommune har mottatt 15.000 doser, hvor 11.000 sendes ut til fastleger. Resten skal vaksinesentralen i nedlagte Fyllingsdalen sykehjem fordele ut.

Rastad er kritisk til at kommunen ikke har fått flere vaksiner. For hele apparatet som ble bygget opp i forbindelse med vaksinesentralen, må bygges ned igjen når lageret går tomt, i påvente av nye leveranser.

– Vi har et sterkt ønske om å få flere vaksiner så fort som mulig slik at vi kan opprettholde tilbudet, sier Rastad.

Hilde Kallestad (Foto: TV 2)
Hilde Kallestad (Foto: TV 2)

Stoler på helsemyndighetene

Blant dem som sikret seg vaksinen før lageret gikk tomt, var høygravide Hilde Kallestad. Torsdag morgen stilte hun seg i køen på Fyllingsdalen sykehjem.

– Når du har andre enn deg selv å ta hensyn til så tar du gjerne litt mer forholdsregler enn normalt, sier Kallestad til TV 2.

Også hun har fulgt vaksinedebatten, men velger å stole på helsemyndighetene.

– Når det blir sagt at det er greit, så stoler jeg på det, sier hun.

Vaksinasjonssenteret i Fyllingsdalen holder åpent for risikogruppene mellom klokken 10.00 og 18.00, så lenge lageret rekker. Det koster 50 kroner å vaksinere seg og pasienter må regne med en del ventetid i køen. I tillegg må man vente i lokalet 20 minutter etter sprøyten er tatt, i tilfelle man får reaksjoner på vaksinen.