I dag ble skattelistene fra 2008 offentliggjort.
I dag ble skattelistene fra 2008 offentliggjort.

Bidrar skattelistene til ”grafsing”?

Bygger den store interessen for skattelistene på gammeldags nabomissunnelse, eller bidrar de til åpenhet og kritisk debatt om skattesystemet? I kveld tar vi debatten i Tabloid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bloggeren ”Vampus”, alias Heidi Nordby Lunde som er lokalpolitiker fra Høyre, har skrevet flere blogginnlegg der hun slakter offentliggjøringen av skattelistene.

- Hvorfor skal folk flest være tastetrykk unna å vite hva kollegaene tjener, sjekke nære og perifere familiemedlemmer, eller naboen for den saks skyld? Er det for å ha noe snakke om under fredagspilsen, ha et samtaletema under familiemiddager eller for å bygge opp under god, gammeldags nabomisunnelse? Er det samfunnsnyttig?, skriver ”Vampus” i dag.

Vil ha slutt på grafsing

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, vil ha slutt på at privatpersoner og journalister ”grafser” i andres privatliv. Hva folk betaler i skatt er en sak mellom skatteyter og hans skattekontor, mener Leirstein.

- Basert på tilbakemeldinger vet vi at barn av foreldre med lav inntekt blir mobbet på skolen. Informasjonen om skattelistene blir således brukt på en måte som neppe var hensikten.

- Vi som politikere tåler at media skriver hva vi tjener. Men folk flest skal ikke måtte lide under at andre og særlig journalister bruker skattelistene til å underholde seg selv eller andre, sier Leirstein.

- Viktig for demokratiet

I kveldens Tabloid møter ”Vampus” og Leirstein finanspolitisk talskvinne fra SV, Inga Marte Thorkildsen. Hun mener offentliggjøringen av skattelistene er nødvendig for å sikre en kritisk og god debatt om det norske skattesystemet.

- Det er takket være skattelistene og det faktum at folk søker og sammenligner enkeltpersoner at vi har fått tettet hull i skattelovgivningen, sier Thorkildsen.

- Har gått for langt

Datatilsynets Gunnel Helmers mener hensynet til åpenhet har blitt trukket for langt.

- Offentliggjøringen av skattetall har bikket over en grense, tallene var ment å brukes for å holde skattesystemet i ørene og sikre at vi hadde et rettferdig system. Det er betenkelig at enkeltpersoners økonomi nå omgjøres til underholdning, sier Helmers.

Bør skattelistene fjernes fra Internett?

I 2007 gikk den rødgrønne regjeringen igjen inn for å gi pressen fullstendig tilgang til skattelistene. Vedtaket ble gjort mot stemmene til Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti.

Tre år tidligere, i 2004, innførte Bondevik-regjeringen et forbud mot å la skattelistene ligge ut på Internett med unntak av noen få uker rundt publiseringen av årets ligningstall.

De rødgrønne mente imidlertid at en offentliggjøring av skattetallene styrker den kritiske debatten om skattesystemet, og de siste to årene har skattelistene ligget åpent på flere nettaviser hele året.

I kveld klokken 18:55 tar vi debatten på Tabloid.

Hva synes du om at skattelistene ligger åpent på Internett? Si din i kommentarfeltet under.