Siv Jensen og Jens Stoltenberg ble ikke enige om offentliggjøring av skattelistene under Stortingets spørretime. (Foto: TV 2)
Siv Jensen og Jens Stoltenberg ble ikke enige om offentliggjøring av skattelistene under Stortingets spørretime. (Foto: TV 2)

Stoltenberg forsvarte skattelistesøk

Fremskrittspartiet vil ikke at skattelistene skal være offentlig tilgjengelige, men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser å hemmeligholde skatteoppgjøret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frp mener offentliggjøring av skattelistene blant annet fører til økt mobbing, flere identitetstyverier og bidrar til organisert kriminalitet.

Mobbing og ID-tyveri

– Skattelistene er ikke bare moro, de har også en alvorlig side. Vi vet at mange barn opplever mobbing fordi foreldrene har lav inntekt, sa Frp-leder Siv Jensen da hun i spørretimen i Stortinget onsdag ba statsministeren om å forby offentliggjøring av skattelistene.

Se debatten i videoruten øverst i artikkelen

Natt til onsdag ble årets skatteoppgjør tilgjengelig for offentligheten.

– Vi har en lang og god tradisjon for at skattelistene er offentlige. Vi har foretatt noen innstramminger på grunn av personvernhensyn, men ønsker å videreføre åpenheten av hensyn til ytringsfriheten, svarte Stoltenberg.

Endret systemet for mindreårige

Jensen påpekte at det i tidligere offentliggjøring av skattelistene kan avdekkes hvem som er fratatt sine barn.

– Det er riktig at det har kommet kritikk i forbindelse med blant annet fosterbarn, men ifølge skattevesenet er dette endret. De som er 16 år eller yngre er tatt ut av listene. Skattelistene kan ikke brukes til å identifisere fosterbarn, og heller ikke hvem som er uten fast bopel, sier Stoltenberg, som konkluderer med at skattesystemet ivaretar personvernet.

Behandlet i komiteene

Siv Jensen sa videre at 1800 personer har endret sin identitet etter identitetstyverier.

– Da begynner det å bli alvorlig. Hemmelige skattelister vil begrense kriminalitet av denne sorten, sa Jensen.

Stoltenberg svarte med å si at regjeringen følger linjen som ble lagt av justiskomiteen og finanskomiteen.

– Som jeg sa er det begrensninger i informasjonen som kommer ut, slik at det blir misbrukt. Da justis- og finanskomiteen håndterte dette i 2007 var man altså imot flere begrensninger, og det var hensyn til ytringsfriheten som var motivasjonen. Dette er en linje som regjeringen tror på, sier Stoltenberg.