furuholmen_680 (Foto: TV 2)
furuholmen_680 (Foto: TV 2)

Frykter ankesaken i Kongo blir utsatt til neste år

Advokat Morten Furuholmen frykter en lengre utsettelse i ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French.

Ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French kan bli utsatt til neste år.

Årsaken er at militærdomstolen vil gi norske myndigheter tre måneder på å sette seg inn i spiondommen og det økonomiske kravet Kongo har rettet mot Norge.

Tirsdag ble det klart at ankesaken som etter planen skulle starte igjen onsdag trolig blir utsatt på grunn av Molands helsetilstand.

Frykter lengre utsettelse

Nå frykter nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen, en lengre utsettelse uavhengig av Molands helse.

– Det at Kinshasa og regjeringsadvokaten forsøker å få Norge sterkere inn som debitor og part, det vil medføre at man får en kraftig forsinkelse og det er det jeg har vært veldig bekymret for og gitt kraftig uttrykk for tidligere, sier Furuholmen til TV 2 Nyhetene.

Les også: – Splittelse mellom Moland og French

Tjostolv Moland under første dag av ankesaken i Kisangani. (Foto: Meek, Tore/Scanpix)
Tjostolv Moland under første dag av ankesaken i Kisangani. (Foto: Meek, Tore/Scanpix)

Furuholmen reiste mandag mot stedet hvor Moland og French ble angrepet av politistyrker og flyktet inn i jungelen i mai. Stedet ligger over 50 mil utenfor Kisangani, men Furuholmen har fått flere rapporter om utviklingen i Kisangani tirsdag.

– Utviklingen er veldig dramatisk

– Så her er det beløp og penger som styrer og det går på bekostning av helsetilstanden og situasjonen til de to tiltalte. Utviklingen er veldig dramatisk slik jeg ser det nå, sier han.

Se intervju med Morten Furuholmen i videovinduet over.

Staten Norge ble i første omgang dømt til å betale 60 millioner dollar til Kongo i erstatning.

– Tre måneders utsettelse

Dersom Kongo skal gjøre Norge part i rettssaken må de ifølge Furuholmen utsette saken i cirka tre måneder.

– Skal de kunne klare å reparere de feilene de gjorde i første instans så må de følge lovens regler for å dra Norge inn legalt etter kongolesisk rett, og da kan vi snakke om en utsettelse på cirka tre måneder, sier Furuholmen.

– Det handler om mennesker og rettssikkerhet

Den norske advokaten frykter ytterligere for helsetilstanden til de to nordmennene dersom det blir en lengre utsettelse.

– Forholdene er helt uholdbare og her må det handles. Man må utøve press og virkemidler som gir effekt slik at man Kinshasas side ser at dette ikke bare handler om penger, men det er mennesker og det er rettssikkerhet. Derfor gir jeg klart uttrykk for hva jeg mener, noen mener jeg går for sterkt ut, men det handler om livet til disse to, sier Furuholmen.

Ankesaken mot de to nordmennene skal etter planen starte opp igjen i militærdomstolen i Kisangani onsdag formiddag, men blir altså trolig utsatt.

Les også: Furuholmen: – Dette er ren piratvirksomhet