I dag ble skattelistene fra 2008 offentliggjort.
I dag ble skattelistene fra 2008 offentliggjort.

Advarer mot offentliggjøring av skattelistene

Datatilsynet mener skattelistene brukes som underholdning, og at de kan utnyttes av kriminelle.

Hvert år når Skatteetaten offentliggjør skattelistene blomstrer debatten om hvorfor skattelistene offentliggjøres.

Enkelte kritikerne mener at kriminelle kan bruke listene til å velge ut sine ofre. Andre mener dagens system bidrar til å gjøre enkeltpersoners økonomi til underholdning.

Hva synes du om at skattelistene offentliggjøres på nettet? Si din mening her!

– Brukes som underholdning

Datatilsynet har i flere år vært kritisk til måten skattelistene offentliggjøres. De mener det er betenkelig at enkeltpersoners økonomi omgjøres til underholdning.

Et av argumentene for at skattelistene offentliggjøres er at det er viktig for å styrke den kritiske debatten om skattemessige forhold, og at innsyn i listene kan bidra til den samfunnsmessige kontrollen med ligningsmyndighetene.

Datatilsynet mener måten listene offentliggjøres ikke tjener dette formålet.

– Det er ikke lenger slik at staten viser åpenhet for at borgerne skal ha kontroll med staten, men at staten viser fram borgerne slik at man skal kunne se på hverandre, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Gunnel Helmers, til tv2nyhetene.no.

Har foreslått endringer

Datatilsynet har flere ganger tatt til orde for å endre skattelistesystemet.

– Dette er en føljetong fra vår side og jobbet med det i mange år. Vi har kommet med råd og påpekt noen risikomomenter om at dette legges åpent ut. Og vi føler det er gode argument for å gjøre dette annerledes, sier Helmers.

Likevel har de tatt til etterretning at det i Norge er politisk vilje til videreføre systemet slik det er i dag.

I 2004 ble reglene for offentliggjøring av skattelistene skjerpet slik at listene kun var tilgjengelige for enkeltsøk i tre uker etter offentliggjøring. Skattelistene ble da lagt ut elektronisk på Skatteetatens nettsider og i papirform ved likningskontorene.

En lovendring i 2007 medførte at pressen igjen kunne publisere skattelistene på sine nettsider.

Regjeringens begrunnelse for å gjeninnføre pressens innsyn i skattelistene var blant annet et ønske om å styrke den kritiske debatten rundt skattesystemet.

Kan utnyttes av kriminelle

Hvert år i tiden rundt publisering av skattelistene får Datatilsynet henvendelser fra folk som ikke liker at informasjonen ligger ute.

Mange frykter at informasjonen som gjøres tilgjengelig på skattelistene utnyttes av kriminelle. Om man finner informasjon om en person på skattelistene skal det ikke mange tastetrykk til for å finne adressen til denne personen.

Datatilsynet tror også at informasjonen på skattelistene utnyttes av kriminelle.

– Helt åpenbart. Det er en av de risikoene man innfører nå man velger å legge det såpass åpent ut, sier Helmers.

Utnyttes til kredittkortsvindel

Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) tror kredittkortsvindlere utnytter skattelistene, skriver Skattebetaleren.no. Han tror skandalen med kredittkort på avveie i Spania kombinert med skattelister på nett i Norge er en drømmesituasjon for svindlere som er på jakt etter intetanende ofre.

– Mellom 200.000 og 300.000 norske kredittkort kan være på avveie i Spania i forbindelse med en omfattende svindel der. Det er antatt at alle nordmenn som har vært i Spania i år – og brukt kortet der – kan være utsatt. Og de blir mer utsatt når norske myndigheter har en praksis hvor man offentliggjør skattelistene på internett, sier Meyer til Skattebetaleren.no.

Meyer sier han har vært i kontakt med personer som opererer som ID-tyver, og at de er veldig fornøyde med den norske praksisen om å offentliggjøre skattelistene.

Hva synes du om praksisen med å offentliggjøre skattelistene? Si din mening under artikkelen.