nøkkel hanssen bjurstøm (Foto: TV 2)
nøkkel hanssen bjurstøm (Foto: TV 2)

Tolv nøkkelkort vekslet hender

De nye statsrådene er på plass i kontorene.

Klokken 14.00 startet den høytydelige overrekkelsen i Arbeids- og inkluderingsdepartementet der avtroppende statsråd Bjarne Håkon Hanssen overlot nøkkel og kontor til Hanne Bjurstøm.

– Det vil gå bra med deg

– Du overtar et spennende departement og embetsverk, som det blir noen endringer i. Vi har gjennomført store reformer, både pensjonsreformen og navreformen. Begge de må lykkes for at Norge skal gå bra. Jeg tror det vil gå bra med deg i denne stolen, sa Hanssen og pekte på sin gamle arbeidstol.

Samtidig understrekte han at hun ville møte dyktige medarbeidere i departementet han nå forlater. Etter å ha fått overrakt en bukett med røde roser, overleverte Hanssen nøkkelkortet til den ferske ministeren.

– Gratulerer så mye og lykke til, sa Hanssen.

Gleder seg

Bjurstrøm satte seg umiddelbart i den røde kontorstolen før hun overrakte en blomsterbukett til Hanssen.

– Tusen takk for at du tar i mot meg her og forteller meg om de store og vanskelige tingene. Takk for nå, sa Bjurstrøm.

Til pressekorpset fortalte hun at hun gledet seg til å ta fatt på arbeidsoppgavene, selv om hun først starter for fullt i jobben 21. desember. Fram til da skal hun jobbe mot klimaforhandlingene i København.

– Jeg gleder meg til å komme i gang, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lysbakken og huitfeldt (Foto: TV 2)
Lysbakken og huitfeldt (Foto: TV 2)

Første mann på 20 år

Neste mann ut var den nye barne- og likestillingsministeren Audun Lysbakken, som overtok nøkkelen fra Anniken Huitfeldt i Likestillingsdepartementet.

– Det er nesten 20 år siden en mann var likestillingsminister. I løpet av disse årene har det skjedd mye i kvinnekampen og mannen har forandret seg enormt, både når det gjelder pappaperm og matlaging hjemme. Den norske mannen er den beste i verden og det er en ære å overlate dette departementet til deg som er en mann med visjoner. Du kommer til å trives, sa Huitfeldt, før hun ga nøkkelen til Lysbakken, som med sine 32 år også er den yngste statsråden i regjeringen.

Han takket for tilliten ved å skryte av arbeidet Huitfeldt har gjort den tiden hun har sittet i regjeringen.

– Du har lagt et avgjørende grunnlag for at det ikke er unaturlig at en mann tar over som likestillingsminister i en regjering som består av 50 prosent kvinner. Likestillingsdebatten er et ansvar for både menn og kvinner. I forhold til barn rettigheter har du vært modig og tøff, sa Lysbakken.

– Likestilt hjemme

Idet han satte seg i stolen ved sin nye arbeidspult, bemerket han at stolen var komfortabel.

– Jeg føler at jeg kommer til å sitte godt i denne. Men jeg skal også jobber hardt i den. Det venter viktige oppgaver med barnevern og likestilling.

– Hvilke oppgaver er de viktigste?

– Jeg har ikke lyst til å rangere saker, jeg ønsker å bruke tid til å sette en programerklæring, svarte den ferske likestillingsministeren.

– Hvem lager middag hjemme hos deg?

– Hjemme hos meg prøver vi å ha et så likestilt samliv som mulig. Vi har heldigvis kommet langt med likestilling i Norge.

Johnsen halvorsen (Foto: TV 2)
Johnsen halvorsen (Foto: TV 2)

– Utrolig å gå herfra frivillig

Cirka klokken 14.45 fikk Sigbjørn Johnsen nøkkel fra Kristin Halvorsen i Finansdepartementet. Samtidig fikk Grete Faremo nøkkelkortet fra Anne-Grethe Strøm-Erichsen i Forsvarsdepartementet.

– Det er jo utrolig at noen vil gå herfra frivillig for man blir litt preget av å være her. Men det var helt riktig av SV å komme inn her for fire år siden og nå er det helt riktig å ta med kunnskapen videre til framtidsdepartementet, nemlig kunnskapsdepartementet, sa Kristin Halvorsen idet hun overlot kontoret til den gamle ringreven Sigbjørn Johnsen.

– Dette er et følelsesladet øyeblikk for jeg har har jo vært her før og man får et kjærlighetsforhold til departementet. De gode folkene og embedsverket er det beste vi har, svarte Johnsen.

Også han berømmet sin forgjenger for arbeidet som er blitt gjort de siste fire årene.

– Du har gjort en fantastisk jobb som minister. Da jeg sluttet i 1996 satte jeg det første innskuddet i oljefondet på 1,89 milliarder kroner. Ingen på det tidspunktet drømte om at det ville vokse seg til 2400 milliarder, som det er i dag. Det har vært en utrolig politisk reise, sa Johnsen før han siterte et dikt fra boken «Hedmark i dikt og bilder».

aaserud grande røys (Foto: TV 2)
aaserud grande røys (Foto: TV 2)

Vil ikke bli usynlig

Omtrent samtidig ble nøkkelen til fornyingsministerens kontor overlevert til Rigmor Aasrud fra avtroppende Heidi Grande Røys. Også hun ønsket sin etterkommer lykke til med de neste fire årene.

– Det er mange gode kollegere her som skal videreføre arbeidet vårt. Du skal selvfølgelig sette ditt preg på det og velge saker, men IT er et av de viktigste områdene. Jeg synes også du skal ringe Knut Storberget og minne ham om et par lover vi har snakket om, sa Grande Røys.

– De forgjenger har blitt anklaget for å være for usynlig. Hvordan skal du unngå det samme?

– Jeg må jobbe med saker og ha fokus på saksområdene, så må vi se hvordan vi klarer å forme rommet. Jeg vil også prøve å få til god samhandling med media og brukerne av offentlige tjenester, sier Aasrud, som også overtar ansvaret for kirken.

– Sist jeg var i kirken var i forrige uke, da jeg var i en begravelse. Før det var det i konfirmasjoner og barnedåper i vår.

– Har hatt en kunnskapsminister i magen

Det var en svært smilende Kristin Halvorsen som overtok stolen til Bård Vegar Solhjell i Kunnskapsdepartementet, eller «framtidsdepartementet», som hun selv kalte det. Og Solhjell la ikke skjul på at han overleverte nøkkelkortet med glede.

– Jeg har lenge visst at du har hatt en kunnskapsminister i magen. Du har bygget din karriere på kunnskap og selv om jeg vet at du er opptatt av oljeformuen, så er du mest opptatt av mennesker i Norge og at barn og ungdom skal ha det bra. Du elsker å møte mennesker og jeg har sett kunnskapsministeren vokse fram i deg etter noen minutter på en skole, SFO eller barnehage. Da er du i ditt ess. Nå er du her du hører hjemme, sa Solhjell.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Halvorsen solhjell (Foto: TV 2)
Halvorsen solhjell (Foto: TV 2)

Halvorsen går fra fire år i finansdepartementet.

– Det er viktig å gjøre dette skiftet. Det er her man forvalter nasjonalformuen, for den virkelige formuen i Norge er folk, sa hun før hun uhemmet skrøt av Solhjell, som nå går over til å bli SVs parlamentariske leder i Stortinget.

Også da Anniken Huitfeldt overtok nøkkelen til Trond Giske i Kulturdepartementet, var det smil, blomster og lovord.

– Det er ingen andre jeg heller ville skulle overtatt enn deg, sa Giske til Huitfeldt, som lovet å videreføre arbeidsformen Giske har igangsatt de siste fire årene.

Minnet om samhandlingsreformen

Like etter møttes Bjarne Håkon Hanssen og Anne-Grethe Strøm-Erichsen i Helsedepartementet for å nøkkeloverrekkelsen. Etter å ha hilst på staben ga Strøm-Erichsen en god klem til avtroppende Hanssen.

Han benyttet anledningen til å minne henne om de viktige helsereformene som departementet har gjennomført.

– Samhandlingsreformen er min baby som jeg er veldig stolt av. Her ligger viktig tankegods for norge og jeg er glad for at det er en dyktig politiker som skal gjennomføre den. Det trenger Norge at vi får gjort, formante Hanssen.

Og den nye helseministeren lovet å videreføre arbeidet. Samtidig berømmet hun Hanssen for hans engasjement for reformene.

– Å levendegjøre reformene slik du har gjort krever kreativitet og du har vært god på å kommunisere det. Du har også vært en populær minister og det er godt gjort, fordi helsepolitikk angår oss alle og vi har alle en mening om det og ønsker å fremme vår sak. Jeg håper jeg kan ringe deg og lykke til med det du skal gjøre nå, sa Strøm-Erichsen.

Hanssen slutter nå i politikken. Han benyttet anledningen til å ta farvel med staben før han forlot kontoret.

Utelukket ikke comeback

Aller sist var det Trond Giske som overtok nøkkelen til Næringsdepartementet fra Sylvia Brustad. Også hun berømmet staben for all hjelp og støtte de siste årene.

– Vi har lagt bak oss et år som var det største økonomiske tilbakeslaget siden 1930-tallet. Det er blitt brukt mye muskler for å beholde arbeidsplasser og jeg er sikker på at du vil gjøre en god jobb. Du har lang erfaring og er en god allroundpolitiker. Jeg kan garantere at du vil stortrives.

Giske ønsket Brustad lykke til i sin nye tilværelse på det private arbeidsmarkedet og bemerket at hun hadde 16 år på seg til å gjøre comeback hvis hun ville være yngre enn Sigbjørn Johnsen når hun kom tilbake.

– Det er spesielt at du nå går ut av politikken. Du var veldig ung da du kom inn og du skriver deg inn i en rekke stolte statsråder fra Hedmark. Du har brukt halve livet på samfunnsbyggende arbeid og det krever mye arbeid og krefter, sa Giske før han inntok næringsministerstolen.

Også Lisbeth Berg-Hansen overtok etter Helga Pedersen i Fiskeridepartementet, mens Magnhild Meltveit Kleppa fikk nøkkelkortet fra Liv Signe Navarsete i Samferdelsdepartementet. I tillegg felte Anne-Grethe Strøm-Erichsen en tåre da hun overlot kontoret i Forsvarsdepartementet til Grete Faremo før hun gikk videre til Helsedepartementet.