Bilene står tett i tett på eiendommen til Per Amund. Til sammen har han rundt 200 - mange av dem klenodier. (Foto: Bilde fra støttegruppen på Facebook)
Bilene står tett i tett på eiendommen til Per Amund. Til sammen har han rundt 200 - mange av dem klenodier. (Foto: Bilde fra støttegruppen på Facebook)

Per Amunds unike bilsamling skal skrotes

Han har samlet 200 biler og drømmer om å lage bilmuseum. Men kommunen vil fjerne og skrote bilene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Min drøm har alltid vært et eget bilmuseum med hverdagsbiler slik vi husker dem fra 60-, 70- og 80-tallet forteller Per Amund Rustad fra Løten.

Han sitter på en samling av nærmere 200 veteranbiler, av dem mange sjeldne eksemplarer, noen har også dype røtter inn i lokalhistorien i Løten og omegn.

Visuell forurensning?

Sjarmerende liten Lloyd Alexander. Bilen er fra 1958. (Foto: Bilde fra støttegruppen på Facebook)

Men Løten kommune vil det annerledes. De kaller bilene som er lagret utendørs for visuell forurensning.

- De syns knapt fra offentlig vei og jeg har aldri fått så mye som en naboklage - noen gang. Det er heller ikke påvist forurensning i grunnen der bilene står, forteller den travle karen når Broom ringer for å høre hvor saken står.

- Jeg var i møte med fylkesmannen og kommunen i går. De sier jeg kan få beholde 40 av mine egne biler. Resten skal visstnok fjernes og jeg blir nok sittende med regninga... sier Rustad litt betuttet.

- Alle bilene har sin egen unike historie, og jeg har samlet siden jeg var 13 år. Den første bilen i samlingen var en VW Boble, forteller han.

Støttegruppe på Facebook

Rustad høster stor sympati for sin årelange, utrettlige kamp mot Løten kommune og har fått en egen støttegruppe på nettstedet Facebook med flere hundre medlemmer.

For å bli medlem i støttegruppen ” Vi som ikke vil se Per Amunds gamle biler gå rett i pressa!” klikk her:

Volvo lastebil fra 1953 (Foto: Bilde fra støttegruppen på Facebook)

- Støtten om omtanken jeg får både fra nær og fjern varmer, forteller Rustad.

Reddet historisk hus

- For noen år siden ville Løten kommune også rive Bøndenes Hus, jeg var aktivt med på å motvirke dette. Nå som det står der i all sin fordums prakt, er alle glade for at det ikke ble revet.

- Nå vil altså den samme kommunen nærmest tilintetgjøre en viktig del av vår samferdselshistorie, og det midt i kulturminne året avslutter Per Amund – med et lite snev av bitterhet i stemmen...

På jakt etter litt mer kjørbare bruktbiler? Sjekk Brooms bruktbilguide:

En litt sliteb VW Pick up (Foto: Bilde fra støttegruppen på Facebook)