Plakater som denne henger flere steder i Oslo. (Foto: TV 2)
Plakater som denne henger flere steder i Oslo. (Foto: TV 2)

Advarer mot svineinfluensa-vaksinen

I flere norske byer henger anonyme plakater som advarer mot svineinfluensa.

I sterke ordelag advarer plakatene mot vaksinen mot svineinfluensa som nå blir tilbudt Norges befolkning.

LES OGSÅ: Det første vaksine-stikket

«Stopp! Ikke ta svineinfluensa-vaksinen!», «10 grunner til å si NEI til svineinfluensavaksinen» og «Gravid? I så fall bør du si NEI til svineinfluensa-vaksinen!», står det på plakatene.

Hvem som står bak budskapet, sier plakatene ingenting om.

Men på nettstedet Nyhetsspeilet står det at kampanjen som advarer folk mot å ta svineinfluensa-vaksinen, er et samarbeid mellom organisasjonene Nyhetsspeilet.no, NWO Resistance Norge, Boilingfrog og Folk for Frihet. (TV 2 er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.)

– Folk må finne ut mer

– Vi hengte opp plakatene på lørdag i forbindelse med en demonstrasjon mot vaksinen på Jernbanetorget. Vi ønsket ikke å ha en avsender på plakatene fordi vi vil at folk selv skal finne ut mer om vaksinen, sier Espen Lillevik i Folk for Frihet til tv2nyhetene.no

Han forteller at Folk for Frihet er en politisk nøytral bevegelse som sammen med de andre organisasjonene ønsker å spre informasjon om innholdet i vaksinen.

– For lite informasjon

– Vi vil ha frem sannheten, det har vært for lite informasjon om vaksinens innhold, sier Lillevik og legger til at han ikke stoler på produsentene av vaksinen.

– Stoler du på norske helsemyndigheter?

– Jeg stoler ikke på informasjonen fra Folkehelseinstituttet. Myndighetene har kjøpt dosene med vaksiner. Hvis ikke de får brukt dem her i landet, taper de penger, sier Lillevik.

– Det burde stå avsender

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen mener vaksinen er helt trygg.
Overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen mener vaksinen er helt trygg.
Folkehelseinstituttet mener skepsis er bra, men at det burde stå på plakatene hvem som står bak budskapet.

– At folk er motstandere av vaksinen synes vi er helt greit. Det kan vi møte med faglige argumenter, så får folk flest vurdere våre argumenter opp mot deres argumenter, men det hadde vært greit om de fortalte hvem de var, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

– Trygt

Folkehelseinstituttet mener vaksinen er helt trygg.

– Internasjonale myndigheter og Det europeiske legemiddelverket sier at denne vaksinen er like trygg som annen vaksine, sier Iversen.