Debatten om bruk av hijab er fortsatt ikke over, men regjeringen vil ikke ha et forbud i skolen (Illustrasjonsfoto). (Foto: AKHTAR SOOMRO/EPA)
Debatten om bruk av hijab er fortsatt ikke over, men regjeringen vil ikke ha et forbud i skolen (Illustrasjonsfoto). (Foto: AKHTAR SOOMRO/EPA)

Rektor vil ha hijab-forbud

Rektor ved Bergens mest flerkulturelle skole vil ha forbud mot hijab på skolen.

Rektor Atle Fasteland ved Ny Krohnborg skole i Bergen, mener at hijab kan være med på å forsterke kjønnsdeling og holdninger i samfunnet som det er ønskelig å forebygge.

Mener hijab forsterker kjønnsdeling

– Jeg mener personlig vi burde hatt et forbud mot hijab i skolen. Den synliggjør religiøs tilhørighet, identitet og et bestemt syn på kvinnens plass i samfunnet, sier Fasteland til Bergens Tidende.

– Dette handler om hva som er formålstjenlig med god pedagogikk i forhold til en god integrering. Vi må prøve å få det slik at alle har samme mulighet til å utvikle seg. For noen elever vil et slikt hodeplagg virke hemmende i den sammenheng, sier Fasteland.

Vil ha skoleuniformer

– For elevenes del hadde vi tjent på å innføre et forbud mot hijab, sier rektoren videre.

Han mener en løsning kan være å innføre skoleuniformer i Norge.

Skolebyråd positiv til debatt

Skolebyråd Filip Rygg (KrF) i Bergen synes det er bra at Fasteland løfter fram debatten. Saken er komplisert og flere hensyn må tas, mener Rygg.

– Å forby religiøse symboler i skolen er jeg imot. At en stiller krav til offentlige tjenestemenn i forhold til fremtredende symboler er én ting, men et forbud rettet mot barn synes jeg blir veldig problematisk, sier han.

(©NTB)