Én million nordmenn kan være smittet til jul, advarer Folkehelseinstituttet.
Én million nordmenn kan være smittet til jul, advarer Folkehelseinstituttet.

Svineinfluensa: Én million kan være smittet til jul

Stor influensabølge på vei, varsler folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet mener en stor svineinfluensabølge nå er i startgropen, og kan nå en topp rundt jul. Hele en million nordmenn fryktes smittet.

Alle risikogrupper, inkludert gravide, oppfordres nå til å la seg vaksinere så raskt som mulig.

Folkehelseinstituttet har i dag fått rapporter om økende sykefravær på skolene. For to uker siden registrerte laboratorier at av alle innsendte prøver ble det påvist svineinfluensa i 8 - 9 prosent av tilfellene. Forrige uke var denne prosenten på 14.

LES OGSÅ: Slik unngår du svineinfluensaen

– Dette er tegn som vi nå følger veldig nøye, og som tyder på at en ny, stor influensabølge er på vei, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til TV 2 Nyhetene. Han mener vi må ta høyde for at opptil 20 prosent av befolkningen smittes i denne bølgen. Dette vil i praksis utgjøre rundt en million nordmenn.

Syk til jul

– Det er vanskelig å tidfeste nøyaktig når bølgen vil nå en topp, men det kan gjerne ta et par måneder, sier Iversen. Det vil si at influensatoppen brått kan slå til midt i julestria.

I begynnelsen av neste uke vil de første pallene med vaksine sendes ut til kommunene og vaksineringen kan starte.

– Vi oppfordrer alle i risikogruppene å vaksinere seg så raskt som mulig, sier Iversen.

På internett raser diskusjonen, spesielt i diverse gravidfora, i hvilken grad det er trygt å vaksinere seg. Kritiske røster, har gjort at flere tviler på om vaksinering kan føre til bivirkninger og skader på fosteret.

– De fleste som jobber med smittevern anbefaler sterkt å vaksinere seg. Vi er bekymret for de få, men høye, røstende som er skeptiske til vaksinen. Dette kan føre til at færre vaksinere seg, og dermed til en større utbredelse og flere intensivbehandlinger, og i verste fall dødsfall, sier Iversen. Han er klar på at det ikke finnes noen erfaringer som tyder på at vaksinen skader fosteret.

Økt risiko for gravide

– Det er spesielt viktig å ta vaksinen etter 12. svangerskapsuke. I denne perioden er mor mer utsatt for smitte, samt at barnet vil være immun på grunn av mors antistoffer i et halvt til ett år etter fødselen, sier Iversen.

Han viser til at på New Zealand var ni prosent av alle som fikk intensivbehandling på sykehus gravide.

– Gravide har ikke en økt risiko for å bli smittet, men blir de først smittet har de fire til sju ganger så høy risiko for å bli alvorlig syke enn andre mennesker, sier overlege Bjørn Iversen.

Det har vært påpekt at kvikksølvet i vaksinen kan skade fosteret. Dette avviser Folkehelseinstituttet.

– Det finnes 2,5 mikrogram kvikksølv i vaksinen. En gjennomsnittlig nordmann får i seg 4 mikrogram kvikksølv hver dag gjennom maten vi spiser. Vanlig influensavaksine med kvikksølv har vært brukt på gravide kvinner i mange, mange år, og det er ingenting som tyder på at dette skader barnet, sier Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.