bjørn_erik_thon (Foto: TV 2)
bjørn_erik_thon (Foto: TV 2)

Tre av fire alternative behandlere bryter loven

Rundt 75 prosent av de alternative behandlerne i Norge driver med ulovlig markedsføring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rekke norske aktører innen alternativ behandling lover enkle og raske kurer for kreft, hiv, multippel sklerose og astma. TV 2 Nyhetene har nylig gjennomgått markedsføringen til et hundretall behandlere.

Se mer: Liste over behandlingssteder

Les også: Nettprat om suspekte alternative behandlingstilbud

– Dundrende ulovlig

Resultatet er nedslående for næringen: Rundt 75 prosent av markedsføringen er ulovlig.

– Dette kan jeg uten videre si at er ulovlig, fordi det framsettes påstander om at man kan behandle alvorlige sykdommer. Dessuten er selve behandlingsformen veldig obskur og spekulativ. Det er selvfølgelig dundrende ulovlig, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til TV 2 Nyhetene.

Døde etter å ha nektet medisinsk behandling

TV 2 viste tidligere i år hvordan fem kreftpasienter døde etter å ha nektet medisinsk behandling. Samtlige hadde vært i kontakt med de forrykte teoriene til den fengselsdømte tyske ekslegen Ryke Geerd Hamer.

Les også: Kvakksalver saksøker staten

Ofrene var overbevist om at alternativ medisin skulle gjøre dem friske, men slik gikk det ikke.

– Lurer folk som er syke og desperate

Også Ida Jackson opplevde behandlere som lovet mer enn de kunne holde.

– Jeg opplever at den alternative industrien har et carte blanche til å lure folk som er syke og desperate, sier Jackson.

Ida Jackson har epilepsi og opplevde sterke anfall gjennom hele oppveksten. Likevel nektet foreldrene henne legehjelp. Til tross for at datterens epilepsianfall i verste fall kunne ha utløst hjerneskade, foretrakk de homeopat.

Til lege første gang som 18-åring

Jackson gikk til lege første gang som 18-åring.

– Jeg ble frarøvet meg muligheten til medisinsk behandling for svært alvorlig sykdom, behandling som faktisk har en effekt, sier Jackson.

Jackson er i dag sterkt kritisk til påstandene som mange alternative behandlere kommer med.

Forbrukerombudet er langt på vei enig.

Bjørn Erik Thon poengterer at det overhodet ikke er tillatt for alternative behandlere å hevde at behandlingen har medisinsk effekt.

Forbrukerobudet reagerer

– De eksemplene vi har sett er svært, svært alvorlige. Det er spekulativt, fordi de henvender seg til folk som har alvorlige sykdommer. Vi ser jo at dette er et svært marked, og at det er mye markedsføring av det, sier Thon.

Thon mener noe av den markedsføringen TV 2 viser ham, er blant det verste han har sett i sin karriere.

– Her skriver de jo «gi meg tre uker, og du kan avbestille operasjonsavtalen din». Det er jo et veldig sterkt signal om at de kan kurere kreft, og det er ikke tillatt, avslutter ombudet.