kor (Foto: TV 2)
kor (Foto: TV 2)
holmsve (Foto: TV 2)
holmsve (Foto: TV 2)

Kirkemusikk som fører til dans

Norske kirker sliter med lave besøkstall. Nå går kirken i Selbu nye veier – og tar inn danseband i kirka for å gjøre gudstjenesten mer forlokkende.

Du har kanskje selv sittet en søndag på en hard kirkebenk, lyttet til en middels motiverende prest, og lurt på om dette er eneste måten å møte Guds ord på?

Nå vel, det blir kanskje nye toner i norske kirker framover. Selbu kirke i Sør-Trøndelag er antakeligvis landets første som inviterer et danseband inn i gudstjenesten. I går svingte det av kirken, da dansebandet Holmsve sammen med Selbus eget kor underholdt og frisket opp gudstjenesten.

Gladprest

– Dansebandtekstene gjenspeiler ofte livet selv, framholder sogneprest Per Kvalvaag overfor TV2-nyhetene, og hvorfor skal livet vårt legges igjen på utsida av kirka? Nei, la oss få menneskenes eget liv inn i kirkerommet. Den vanskelige kjærligheten, og det av og til trøblete livet vårt hører hjemme i en gudstjeneste, sier Per prest, som selbyggen kaller ham. Han er like entusiastisk over det som skjer som sine sognebarn. Og synger med når koret stemmer opp.

Revnende full kirke

For selbyggen kjente sin besøkelsestid i går kveld. Det fantes knapt et ledig sete på de harde trebenkene. Framme ved alteret regjerte koret og dansebandet Holmsve. Som ikke har noe eksepsjonelt nært forhold til den norske kirke. – Vi er som den vanlige nordmann, døpt og gift, og en sjelden gang går vi på en ordinær gudstjeneste, forteller vokalist Joar Petter Holmsve. Som ikke sang "jag trodde englarna fanns, bara bara i himmelen...."!

Tilpasset repertoar

Det var en mer moderat meny i gårsdagens gudstjeneste enn når bandet spiller opp til lørdagsfest. "Å så tjukk du er blitt" hørte ikke hjemme i Guds hus, det var heller ingen dans men frodige toner og fremførelser satte likevel kirkerommet i kok. At presten så til de grader levde seg med i sangene hjalp på.

– Jeg vil gjerne ha flere sånne, parerte en publikummer etter gudstjenesten.

Nykristning av Norge?

Når en vet at den sedvanlige gudstjenesten er nokså upopulær, det er bare Estland som ligger lavere i forhold til besøkstall i kirken, så kan en lure på om slike happenings redder kirken. Tydal kirke skal arrangere noe lignende på søndag.

Og i februar skal sogneprest Per Kvalvaag og menigheten ha karnevalsgudstjeneste.

– Ja, jeg skal kle meg ut, lover presten. Litt farge på nesen eller noe. Han mener åpenbart at Gud har humor nok til å forstå dette.