Dame-i-telefonen
Dame-i-telefonen

Nå kan du forsikre deg mot katta i sekken

Skummelt å kjøpe bruktbil privat? Nå blir det litt tryggere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finn.no og forsikringsselskapet If går sammen om en ny forsikring. "If bedre bilbytte" skal gjøre det tryggere for privatpersoner å kjøpe bil av andre privatpersoner.

Dette er en forsikring som dekker tekniske feil som defekt motor, clutch og girkasse. Deler som er dyre hvis de går i stykker, og på papiret virker det flott å kunne forsikre seg mot store uforutsette utgifter det første halvåret.

- Forsikringen skal gjøre det tryggere å handle bruktbil på nett, sier Lars Vangen Jordet, direktør i Finn bil.

Under 175 000 kilometer

- De som har kjøpt forsikring hittil har i snitt betalt rundt 1700 kroner, men prisen varierer fra bil til bil, avhengig av bilens alder og kilometerstand, sier Berit Sveberg, salgssjef i If.

"If Bedre bilbytte" er gyldig i 6 måneder, eller til 8000 kjørte kilometer. Et vesentlig krav er at bilen må være maks 12 år gammel, og gått under 175 000 kilometer. Du tegner den når du legger ut en bilannonse på Finn, og betaler kun om bilen blir solgt.

I utgangspunktet synes vi dette høres bra ut, og det kan hjelpe deg med å få solgt bilen. Men hva står med liten skrift? Dekker den absolutt alt som får bilen til å stoppe - eller er det noen unntak? Benny - Brooms bilekspert - tok en telefon til If for å finne om forsikringen virkelig er så god som det ser ut til.

Vi har testet en Audi TT som vi ville vurderte å forsikre - les mer her:

Stilles krav til vedlikehold

- Forsikringen er ment for å være en grunnbeskyttelse for å dempe angsten når du kjøper bruktbil. Den store frykten er jo at den skal stoppe. Men forsikringen fritar deg på ingen måte fra undersøkelsesplikten. Du må sette deg inn i hvilken stand bilen er - før du kjøper den, sier Benny.

If har utarbeidet et skjema som kjøper og selger skal fylle ut sammen med viktige sjekkpunkter. Det stilles også krav til nomalt vedlikehold i henhold til fabrikkens anvisninger. Men hva innebærer det?

- Det innebærer for eksempel at registerreima må være skiftet ved intervallene. Skulle motoren skjære seg og det viser seg at det ikke har vært skiftet olje på tre år, vil ikke If dekke skaden, sier Benny

Dekker ikke slitedeler

Forsikringen dekker i utgangspunktet alt som får bilen til å stoppe, selv om det for eksempel skulle vise seg å være en elektronikk-styreboks. Den dekker ikke vanlige slitedeler som tennplugger, viftereim, luftfilter, drivstoffilter.

- Ok, men bør folk kjøpe forsikringen?

- Det kommer litt an på prisen. Den justeres med tanke på bilmodell, alder og kilometerstand, blant annet kan jeg nevne at dieselbiler generelt er dyrere å forsikre. Det er fordi de har noen deler som er dyre å reparere.

- I praksis fyller du inn informasjonen når du oppretter en Finn-annonse. Da får du et tilbud og vil få opp prisen. Ikke alle biler dekkes, og noen er nok i dyreste laget. VW Sharan 1,9 TDI er et eksempel på det.

Jeg vil anbefale de som har litt dårlig magefølelse å gjøre det, i alle fall hvis prisen du får er fornutfig. Dette er nok et produkt som mange vil sette pris på, og vi kjenner til at de har gode erfaringer i Sverige.

Den dekker ikke statustbil til under 20 000 kroner - les mer her: