BLE ALDRI KONTAKTET:   Jeg har ikke blitt kontaktet i det hele tatt, sier Abdulwasa Hayel Saed, som er Norges generalkonsul i Jemen. (Foto: TV 2)
BLE ALDRI KONTAKTET: Jeg har ikke blitt kontaktet i det hele tatt, sier Abdulwasa Hayel Saed, som er Norges generalkonsul i Jemen. (Foto: TV 2)

Martine-saken: Støre kontaktet aldri Norges mann i Jemen

Norges generalkonsul i Jemen ble aldri bedt om hjelp da Farouk Abdulhak rømte til hjemlandet etter drapet på Martine Vik Magnussen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Abdulwasa Hayel Saed er Jemens kanskje rikeste og mektigste mann. Han har sittet som folkevalgt i Parlamentet i 16 år, og har ukentlige møter med landets president.

– Jeg har møter med presidenten, statsministeren og resten av regjeringen hvis det er nødvendig, forteller han til TV 2.

Kjenner Abdulhak

Han kjenner også Shaher Abdulhak, Farouk Abdulhaks far, personlig.

HEDRET AV KONGEN: Her viser Hayel Saed frem beviset på utmerkelsen fra kong Harald.
HEDRET AV KONGEN: Her viser Hayel Saed frem beviset på utmerkelsen fra kong Harald.
Men aller viktigst - Hayel Saed er Utenriksdepartementets mann i Jemen.

Han er Norges generalkonsul, utnevnt av utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Jeg var konsul de siste ni årene og i fjor ble jeg forfremmet til generalkonsul, sier han.

I 2003 ble Hayel Saed utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden, for særlig fortjenstfullt virke for norske interesser.

– Ble aldri kontaktet

Men Hayel Saed er en uutnyttet ressurs i Jemen i forbindelse med Martine-saken, til tross for at den norske generalkonsulen møter Shaher Abdulhak jevnlig og kanskje er den enkeltperson i Jemen med størst innflytelse i samfunnet.

– Jeg har ikke blitt kontaktet i det hele tatt, sier Hayel Saed.

På eget initiativ har han likevel lagt press på Farouks far.

– Når vi har møttes i ulike anledninger har vi rådet og oppmuntret ham til å sende sønnen til Storbritannia for en rettssak.

– Tror du faren skjuler sin sønn?

– Vel, han gjemmer seg i Jemen og faren vet nok hvor han er. Hver gang vi møtes sier vi at sønnen hans ikke kan gjemme seg for resten av livet, svarer generalkonsulen.

Anbefaler direkte kontakt

Også han mener at Farouk må stilles for retten i London. Og mener dette kan skje hvis Utenriksminisiter Støre tar direkte kontakt med regjeringen i Jemen.

– Jeg anbefaler den norske utenriksministeren å holde tett kontakt med sin kollega i det jemenske utenriksdepartementet. Press mot utenriksministeren blir også et press mot statsministeren og presidenten. Da blir de tvunget til å handle slik at Shaher får et sterkt press på seg, mener Hayel Saed.

– Ikke meg som bestemmer

Men norske utenriksmyndigheter har valgt en annen tilnærming til saken.

– Vi har valgt å støtte de britiske diplomatiske forbindelsene og bruke vår ambassadør i nabolandet. Han er på vår egen lønningsliste og står under vår instruks og er det mest direkte virkemiddelet vi kan bruke i slike sammenhenger. I land som har generalskonsul er det et litt annet forbindelsesledd enn det er via ambassadøren, så det har vært den måte vi har valgt å jobbe på, som vi har syntes har vært tryggest, sier Jonas Gahr Støre til TV 2.

Bare én gang har Norges ambassadør i regionen reist til Jemen i forbindelse med Martinesaken, og det var i et møte med Jemens utenriksminister sammen med den britiske ambassadøren kort tid etter drapet.

– Er det ikke dette en generalkonsul skal brukes til i en slik situasjon?

– Dette er ikke noe utenriksministeren bestemmer - at nå bruker vi generalkonsulen. Den som har best oversikt over det, er ambassadøren på stedet. Eller i dette tilfelle i nabolandet, sier Støre.

Oppgitt over UD

– Det overgår min forstand at man ikke bruker en eksisterende konsulærtjeneste som man har i dette landet, hvis det er en såkalt fastlåst situasjonen. I alle fall hvis man gjør alt man kan i en situasjon som denne, sier Martines far, Odd Petter Magnussen til TV 2.

Ett år etter drapet på Martine, hadde Odd Petter Magnussen flere møter med Utenriksdepartementet for å finne nye muligheter til å løse saken.

– Da jeg kjørte i bilen hjem etter det siste møtet, har jeg aldri følt meg mer skamfull. Aldri tidligere har jeg deltatt i en mer formålsløs møterekke, i noen annen sammenheng, avslutter Magnussen.