moland og french kongo (Foto: Scanpix)
moland og french kongo (Foto: Scanpix)

– Vi planla ikke bankran i Kongo

Tjostolv Moland og Joshua French rister på hodet av ransbeskyldninger.

Det har blitt spekulert mye i hvorfor Tjostolv Moland og Joshua French var i Kongo. Overfor TV 2 avviser de to det aller meste som oppspinn. Torsdag fortsetter ankesaken mot nordmennene.

– Ikke tro på alt

Bak murene i Kisanganis største fengsel sitter Moland og French. På en enkel celle har de to sittet mens norske medier har gravd - i jakten på å forstå hvorfor de egentlig var i Kongo. Kilder, blant annet i Uganda, har fremmet flere teorier om hvorfor de var her.

– Jeg har følgende kommentar. Og det er at man skal stille seg ekstremt kritisk til hva slags informasjon som kommer ut fra Uganda, sier French til TV 2 Nyhetene.

Les også: Han krevde etterforskning av Moland og French

Benekter ransplaner

TV 2 har tidligere fortalt om flere bilder og dokumenter, funnet blant annet på Molands PC, der det går tydelig frem at han har vist stor interesse for Kongos Sentralbanks filial i Kisangani.

– Jeg benekter enhver påstand om at vi har planlagt et bankran i Kongo eller i noe som helst annet land. Jeg synes det er så dumt. Det er fysisk veldig lite gjennomførbart, sier French.

Moland og French har påstått at de ville ta med eventyrlystne turister til Kongo. En forklaring som ikke uten videre støttes av intervjuer, bilder og dokumenter publisert de siste ukene.

Brevet til Nkunda

Da TV 2 tirsdag besøkte Moland og French i fengselet snakket vi om påstandene som har vært rettet mot dem. De to avviser det aller meste. I et brevet går det frem at Tjostolv Moland ville tilby sine tjenester til den kongolesiske opprørslederen Laurent Nkunda. Tirsdag gikk Moland langt i å innrømme at brevet er skrevet.

– Eksempelvis dette brevet som det er blitt skrevet mye om. Hvis det skulle vært skrevet så hadde det vært som et tankeeksperiment, var Molands kommentar til brevet.

Men Tjostolv Moland benekter at et slikt brev skal være sendt til Nkunda. Det stemmer med opplysninger fra en nær medarbeider av den kongolesiske opprørslederen.