Magnus Carlsen  (Foto: RAFA RIVAS/AFP)
Magnus Carlsen (Foto: RAFA RIVAS/AFP)

Magnus Carlsen trekker seg fra EM

Det norske sjakktalentet fokuserer heller på Tal Memorial i Moskva.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjakkspilleren selv ville ikke snakke med mediene onsdag ettermiddag, men faren bekrefter overfor tv2nyhetene.no at Magnus trekker seg fra EM.

Hvile og forberedelse

– Ja, han kom til at programmet blir for tett. I samråd med treneren har han valgt hvile og forberedelse før Tal Memorial i Moskva i november, sier Carlsen til tv2nyhetene.no.

I et intervju med NRK.no skal Magnus Carlsen ha gitt uttrykk for at han ser fram til turneringen, og at han har som ambisjon å bli den beste førstebordsspilleren. Men både faren og sjakkforbundet bekrefter altså at den unge spilleren trekker seg.

– Han spilte svært energikrevende sjakk i Nanjing Pearl Spring i Kina. Det var en forandring fra tidligere, sier Carlsen senior.

Vanskelig beslutning

Han legger ikke skjul på ta det var en vanskelig beslutning å droppe EM.

– Jo, det ville vært bra for ham sosialt, men for hektisk, sier Carlsen.

Bestemte seg nylig

Nyheten om at Carlsen trekker seg fra EM kommer åtte dager før turneringen starter. Henrik Carlsen sier sønnen tok beslutningen temmelig nylig.

– Han bestemte seg for dette etter at han kom tilbake fra Kina, sier Henrik Carlsen.

Magnus deltok i turneringen Nanjing Pearl Spring i Kina for en knapp uke siden. Hans lagkamerat Leif Erlend Johannessen sier det er kjedelig at Carlsen ikke skal være med i EM.

– Han ville vært en stor inspirasjon for hele laget, og jeg forsto at han opprinnelig takket ja til å delta vel så mye på grunn av det sosiale elementet ved å spille på et lag sammen med gode kamerater, sier Johannessen til tv2nyhetene.no.

– Samtidig har jeg forståelse for beslutningen, som jeg forstår er tatt i samråd med hans trener. Etter prestasjonen i Kina var fallhøyden stor, og det er ikke uvanlig med en utladning etter slike kraftanstrengelser. Kasparov mente nok at sportslig var det mest forsvarlig å bruke tiden fram til Tal Memorial til restitusjon og hvile. Her vil han møte hele verdenseliten, sier han.