abort_video
abort_video

Stadig færre tar abort

Stadig færre kvinner tar abort, men utrygge inngrep koster fortsatt mange kvinner livet, viser en ny rapport.

Mens det i 1995 ble gjort 45,5 millioner abortinngrep verden over, var antallet falt til 41,6 millioner i 2003, viser en rapport fra det den amerikanske tankesmia Guttmacher Institute.

Dør av utrygge aborter

70.000 kvinner dør fortsatt årlig som følge av utrygge aborter i utviklingsland, og 5 millioner kvinner må få behandling etter slike inngrep, går det fram av rapporten «Abortion Worldwide: a Decade of Uneven Progress».

Ytterligere 3 millioner kvinner får aldri den hjelpen de trenger etter å ha fått komplikasjoner etter utrygge abortinngrep. Det skjer til tross for at abort i dag er lovlig i de fleste utviklingsland, og i teorien kan utføres på en helsemessig forsvarlig måte.

Begrenset tilgang

– Men i mange utviklingsland er fortsatt tilgangen til abort svært begrenset. Det er derfor vanlig med utrygge aborter, noe som fortsetter å true kvinners liv og helse, sier lederen for Guttmacher Institute, Sharon Camp.

40 prosent av verdens kvinner lever fortsatt i land med «svært restriktiv» abortlovgivning, så å si alle i utviklingsland. Abort er fortsatt totalforbudt i 32 land, går det fram av rapporten. (©NTB)