Lederen i Stortingets transportkomite Knut Arild Hareide (KrF) er skuffet over regjeringen ikke bevilger like mye penger til vei og jernbane som de lovet å gjøre før valget.  (Foto: TV 2)
Lederen i Stortingets transportkomite Knut Arild Hareide (KrF) er skuffet over regjeringen ikke bevilger like mye penger til vei og jernbane som de lovet å gjøre før valget. (Foto: TV 2)

Hareide: – Et klart løftebrudd

Regjeringen følger ikke opp sine egne løfter om satsing på vei og jernbane.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nyvalgte lederen i Stortingets transportkomité Knut Arild Hareide (KrF) er skuffet over regjeringen ikke bevilger like mye penger til vei og jernbane som de lovet å gjøre før valget.

Historisk satsing

Regjeringen har presentert samferdselsbudsjettet for 2010 som et historisk løft. Regjeringens egne tall viser imidlertid at de bevilger 21,6 milliarder kroner, mens det i transportplanen ble forutsatt en bevilgning på 23,9 milliarder neste år.

– De har ikke økt så mye som de lovte før sommeren og på Soria Moria etter valget, sier lederen i transportkomiteen Knut Arild Hareide.

Er det et løftebrudd?

– Ja, det er et klart løftebrudd. Dette lovte de før valget så kommer de til Stortinget og da blir det ikke fulgt opp, sier Hareide til tv2nyhetene.no.

Inviterer til samarbeid

Den tidligere KrF-statsråden er ikke imponert over at regjeringen ikke klarer å innfri egne løfter om satsing på vei og jernbane.

– Jeg vil invitere regjeringen til samarbeid slik at de kommer i takt med NTP, det er et enormt behov for samferdsel, sier Hareide.

Les også: Statsbudsjettet for dummies

En stor del av norske riksveier har for dårlig standard. Da transportplanen ble lagt fram viste beregninger fra Vegdirektoratet at det vil ta 25 år før veiene får godkjent standard.

Les også: Må vente 25 år på god vei

Det mangler penger

For å være på nivå med den vedtatte transportplanen mangler det rundt 2,7 milliarder kroner i neste års statsbudsjett.

Heller ikke Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande er imponert over budsjettet som hun mener svikter på kollektivtransport.

– Det store løftet på kollektivtransport som de lovet i valgkampen det klarte de ikke å gjennomføre, sier Skei Grande til tv2nyhetene.no.

Er godt fornøyd

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete mener regjeringen er godt i rute med neste års statsbudsjett som hun betegner som historisk godt.

– Det er en historisk satsing og vi leverer godt i forhold til hva vi lovet i transportplanen, sier Navarsete til TV 2 Nyhetskanalen.

På spørsmål om regjeringen vil åpne for dialog med opposisjonspartiene som ønsker å plusse på bevilgningene svarer Navarsete slik:

– Vi er alltid lydhøre for Stortinget, vi skal ha en god dialog med stortingsgruppene, det som står fast er at det er et meget godt samferdselsbudsjett, sier Navarsete.