ola sylte (Foto: Beate Sneve Larsen)
ola sylte (Foto: Beate Sneve Larsen)

TV 2-bonde skjermer grisene etter nødslakt

Men grisebonde Ola Sylte tviler på at nedslakting av gris blir aktuelt i hans fjøs.

Ola Sylte ble i 2008 landskjent som grisebonde gjennom den TV 2-sendte realityserien «Jakten på kjærligheten». Tirsdag kom virkeligheten ubehagelig nær da en bonde i Åsen i Nord-Trøndelag måtte sende 1300 influensasyke gris til nødslakt.

Skjermer grisene

Kjendisbonden, som har mellom 1400 og 1500 slaktegris og smågris i fjøset, har begynt å ta sine forholdsregler for å unngå det samme på gården sin.

– Vi begrenser besøk av uvedkommende i fjøset og er ekstra påpasselig med håndhygiene og slikt, sier Sylte til tv2nyhetene.no.

Samtidig er han mer oppmerksom på dyrenes helse.

– Vi kikker en ekstra gang på grisene og har det i bakhodet. Men det er ikke slik at vi sitter og svartmaler situasjonen og bare venter på at det snart er vår tur, understreker han.

– En spent tid

For han frykter ikke at svineinfluensaen vil komme til gården hans i Surnadal.

– Jeg er ikke stresset ennå, men det er en spent tid. Direkte redd vil jeg ikke si at jeg er.

Å måtte slakte hele besetningen er selve marerittet for enhver bonde.

Stoler på Mattilsynet

Bonden ved gården i Åsen i Nord-Trøndelag var tirsdag ettermiddag svært nedfor og preget av å miste sine 1300 griser. Det er tett mellom grisegårdene i området, og dette er også noe av grunnen til at Mattilsynet har bestemt seg for å gå agressivt til verks for å få bukt med influensaen blant griser.

Men Sylte mener tilsynet gjør det de må for å hindre spredning.

– Det er et voldsomt skritt å begynne med nedslaktning. Mattilsynet gjør bare så godt de kan når sykdom blir påvist og i de fleste tilfeller må de ta drastiske steg.

– Må innse at det kan komme

Hva som skjer dersom sykdommen rammer besetningen hans, synes han er vanskelig å svare på.

– Jeg håper ikke det kommer. Men hvis det blir så utbredt som ekspertene tror, må vi innse at det kan komme. Store utbrudd er umulig å styre og vanskelig å gjøre noe med. Vi får bare ta problemene når de kommer, sier Sylte.

Ingen av dyrene på gården hans har vist sykdomstegn.