bygge (Foto: TV 2)
bygge (Foto: TV 2)

Frykter høyere rente etter budsjettet

Regjeringen bruker rekordmye oljepenger for å få statsbudsjettet til å gå opp. Både opposisjonen og eksperter frykter regningen kommer i form av høyere rente.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skjer noe i norsk økonomi. Igjen så bygges det på norske byggeplasser og en skjør optimisme er i ferd med å feste seg.

– Besto krisen

Etter flere permisjoner i vår har mange bygningsarbeidere kommet tilbake på byggeplassen. Likevel – ikke alle har vært like heldige. Bare det siste året har mange mistet jobben.

– Vi har bestått prøvene i finanskrisen, så langt. Men det er fortsatt store utfordringer som venter. Krisen er ikke over. Budsjettet som presenteres i dag er tilpasset de utfordringene vi fortsatt står ovenfor, sa finansminister Kristin Halvorsen da hun presenterte budsjettet tirsdag.

Mange gode løfter som også koster penger.

Rekordforbruk

Utgiftene i statsbudsjettet har nå passert 900 milliarder kroner. Aldri før har vi brukt så mye av oljeformuen – over 150 milliarder kroner, eller 45 milliarder mer enn den såkalte handlingsregelen tilsier.

– Dette er en av sprekkene i muren. Vi bruker veldig mye mer oljepenger i en tid hvor vi egentlig bør stramme inn i forhold til presset på renten og kronekursen, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2.

Frykter renten

Også fra eksperthold ventes det nå en rentereaksjon.

– Vi gikk i retning av at Norges Bank måtte heve renten noe mer, eventuelt i et noe raskere tempo, mener sjeføkonom i Nordea Markets, Steinar Juel.

På byggeplassen frykter man nå konsekvensene av en rask renteoppgang.

– Vi er bekymret dersom dette er for ekspansivt og det igjen fører til for høy inflasjon og renta vil galoppere. Det vil være lite ønskelig, sier Ole Feet, som er administrerende direktør i Block Watne.