mattilsynet (Foto: TV 2)
mattilsynet (Foto: TV 2)

1300 griser nødslaktes i Nord-Trøndelag

Mattilsynet i Nord-Trøndelag starter nødslakt tirsdag kveld etter svineinfluensasmitte.

Over 1300 gris fra Åsen i Nord-Trøndelag skal kjøres til Steinkjer tirsdag kveld for å bli slaktet. Det bekrefter regionsdirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal overfor TV 2 Nyhetene.

Utrydder sykdommen

– Vi tar ingen sjanser og starter nødslakten i kveld, sier Knudtsen til TV 2 Nyhetene.

Det er første gang det er brutt ut blant dyr, og Mattilsynet Midt-Norge ønsker å utrydde sykdommen ved å slakte de influensasmittede besetningene.

– Det er drastiske, men nødvendige virkemidler. Vi er redd dette skal sette seg som en sykdom blant dyr. Kjøttet er ikke farlig å spise, men blir destruert likevel, sier regionsdirektøren.

Ny slakt onsdag

Da TV 2 traff bonden ved gården i Åsen i Nord-Trøndelag tirsdag ettermiddag var han svært nedfor og preget av situasjonen, og ville ikke la seg intervjue om situasjonen.

Det er tett mellom grisegårdene i området, og dette er også noe av grunnen til at Mattilsynet har bestemt seg for å gå agressivt til verks for å få bukt med influensaen blant griser.

– Vil ta en besetning i dag og en i morgen, og ser prøvene an etterpå, sier Knudtsen.

Prøver er tatt av seks andre besetninger av griser, men Mattilsynet vil avvente resultatene før det blir bestemt om flere besetninger skal nødslaktes. Tirsdag kveld opplyser Mattilsynet at tre av disse gårdene er bekreftet fri for influensa.

Grisene skal kjøres til Steinkjer slakteri. Mattilsynet slakter etter planen den andre smittede besetningen onsdag. Mattilsynet understreker at kjøtt fra influensasyke griser ikke er smittsomt for mennesker. Men kjøttet vil bli likevel bli destruert.