Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i Actis, rusfeltets samarbeidsorgan.
Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i Actis, rusfeltets samarbeidsorgan.

– Regjeringen kan skamme seg over rusomsorgen

I årets statsbudsjett gis en ekstra bevilling på 150 millioner kroner til rusfeltet, men rusomsorgen er skuffet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pengene fordeles på 147 tiltak innen forebygging, behandling, rehabilitering, forskning og kompetansebygging.

Målet til regjeringen er å bedre kvaliteten i rusomsorgen i kommunalhelsetjenesten og spesialhelsetjenesten, men rusfeltets samarbeidsorgan Actis er kritisk.

Si din mening om statsbudsjettet

– Svikter totalt

– Regjeringen har brukt store ord når de har lovet og planlagt en opptrapping av rusfeltet, men de svikter totalt når det gjelder å bevilge penger til å gjennomføre det de lover, sier generalsekretær i Actis, Anne-Karin Kolstad, i en pressemelding.

– I fjor sa helseminister Bjarne Håkon Hanssen at politikere kan skamme seg over rusomsorgen. Den skammen lever videre med årets statsbudsjett, sier hun.

Opprappingsplanen for rusfeltet ble lagt fram i 2007, og i løpet av de to årene som har gått har det kommet 685 millioner kroner ekstra. Men dette har ikke vært nok til å bedre tilbudet til de rusavhengige.

LES ALT OM STATSBUDSJETTET HER

Lange ventelister

– Vi er lengre unna målsetningen om å gi gode behandlingstilbud til alle rusavhengige nå, enn det vi var da regjeringen la fram sin opptrappingsplan. Statsbudsjettet for 2010 har staket ut en kurs i fortsatt feil retning, mener Kolstad.

Det står 4000 mennekser i kø for behandling for rusavhengighet. De aller fleste av disse er avhengige av alkohol.

Kolstad sier hun vil be om et møte med helse- og omsorgskomiteen, og oppfordre til at man samarbeider på tvers av blokker for å finne pengene som trengs for å styrke rusfeltet.