(illustrasjon)  (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX/)
(illustrasjon) (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX/)

Venter med nedslakting av gris

Mattilsynet vil tidligst tirsdag beordre nedslakting av en svinebesetning i Levanger. Besetningen er smittet av svineinfluensa.

Analysene fra andre svinebesetninger i Levanger-området tok lengre tid enn først ventet mandag ettermiddag. Først klokken 21 vil et planlagt drøftingsmøte bli avholdt i Mattilsynet.

– Møtet har blitt utsatt til klokken 21, for at vi skal være 100 prosent sikre på at prøvene er riktige, sier informasjonsleder Wenche Helseth i Norsvin til tv2nyhetene.no.

Venter på resultatene

Lørdag ble det påvist at grisene på en gård i Levanger var smittet av svineinfluensa. I løpet av helgen ble åtte andre svinebesetninger i området pålagt karantene.

Det ble tatt prøver på seks av besetningene søndag, to på mandag. Det er disse prøveresultatene Mattilsynet venter på før det blir tatt beslutning om eventuell nedslakting.

LES OGSÅ: Mulig influensa blant griser i Hedmark

– Vi håper selvsagt at færrest mulig er smittet. Vi har ingen kliniske grunner til å tro at flere er smittet. Karantenen er innført fordi gårdene ligger i nærheten av besetningen som er smittet, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet i Trøndelag til Møre og Romsdal til NRK.

– Kan ha liten effekt

Grisen som er rammet av svineinfluensa i Nord-Trøndelag, ble smittet av et menneske med sykdommen.

– Hvis noen få besetninger er smittet, kan det lønne seg å slakte for å stoppe smittespredning. Men dersom det er snakk om et stort antall besetninger blir effekten av nedslakting liten, fordi det kan være mange og uklare smittekilder, sier Røthe Knudtsen. (©NTB/TV 2)