canadaflu777 (Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS)
canadaflu777 (Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS)

Nytt tilfelle av svineinfluensa på grisegård

Mattilsynet kan bekrefte at det har brutt ut svineinfluensa ved ny gård i Nord-Trøndelag.

Sent mandag kveld kom resultatet fra prøvene, etter at det lørdag ble påvist svineinfluensa hos gris i Nord-Trøndelag. Prøvene er tatt av griser ifra åtte besetninger i Levanger-området, i tillegg til en besetning i Hedmark.

Av de tre prøvene som er klare mandag, var en av prøvene fra Nord-Trøndelag positiv. Denne besetningen har vært i kontakt grisene på gården i Levanger.

Det ble søndag meldt om mulig influensa blant griser i Hedmark, men prøvene viste at det ikke var noe tegn til influensa i den grisebesetningen.

– I løpet av de neste dagene vil vi avgjøre tiltak for de smittede, sier tilsynsdirektør Kristine Landsverk i Mattilsynet.

Resultatene fra fire andre prøver, er klare tirsdag.

Vaksine ut til deler av folket

Mandag kom de første 50.000 dosene med vaksine mot svineinfluensa til Norge.

– Nå vil disse bli pakket ut og kontrollert, og så i løpet av de neste ukene bli sendt ut til alle landets kommuner og sykehus. Vi håper å starte vaksinasjon så fort som mulig, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til TV 2 Nyhetene.

Det kommer flere leveranser med vaksiner fremover, allerede på onsdag vil 250.000 nye doser nå landet. Utkjøringen begynner på lørdag, og da er det Nord-Norge og Vestlandet som står for tur.

Alle får tilbud i november

I løpet av november skal alle nordmenn ha fått tilbud om vaksinen. Men gravide, helsepersonell og personer med kroniske sykdommer står først i køen.

– Denne vil redde liv i Norge og vi er veldig glad for at den har kommet, sier Iversen.

Og han er ikke i tvil om at vaksinen kan være en trygg forsikring mot sykdommen.

– Vil du ta den?

– Når min tur kommer vil jeg gjerne ta den, forteller Iversen.

Bivirkninger

De mest vanlige bivirkninger på svineinfluensavaksinen Pandermix er hodeverk, muskel- og leddsmerter, trøtthet og oppblåsthet.

En av hundre kan få øm lymfekjertel, hetetokter og kuldegysninger. En av tusen oppleve søvnløshet, bli nummen i hender og føtter, diaré, kløe og svimmelhet.

Kilde: European Medicines Agency, emea.no