De dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French soner under tøffe forhold i Kisangani. (Foto: Vegar K. Vatn)
De dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French soner under tøffe forhold i Kisangani. (Foto: Vegar K. Vatn)

French takker ja til britisk bistand

Dødsdømte Joshua French får nå bistand av britiske myndigheter. Det kan bety økt sjanse for utlevering til Storbritannia.

French, som også har britisk pass, har så langt ikke ønsket hjelp fra andre enn norske myndigheter.

Tv2nyhetene.no følger rettssaken I Kongo fra tirsdag morgen. Vi vil få liveoppdateringer fra Fredrik Græsvik som befinner seg i rettssalen.

FØLG FREDRIK GRÆSVIK PÅ TWITTER HER

Britisk diplomat til stede under ankesak

Men i forkant av ankesaken, som åpner i Kisangani tirsdag, har han bedt om bistand fra Storbritannia, noe han nå vil få.

Les også: French får britisk hjelp

– Storbritannia har en permanent tilstedeværelse her i Kongo. Det innebærer at vi har flere muligheter til å bistå våre statsborgere enn norske myndigheter som ikke har diplomater fast stasjonert i landet, sier den britiske konsulen i Kinshasa, Terence Robins, til NTB.

Den britiske diplomaten vil da trolig bli værende i Kisangani som observatør under ankesaken mot French og Tjostolv Moland.

Ankesak starter tirsdag

Tjostolv Moland og Joshua French ble begge idømt fem dødsstraffer av militærtribunalet i den kongolesiske byen Kisangani i forrige måned.

Selv om de blir frikjent for spionanklagene, gjenstår det for ankedomstolen å ta stilling til anklagene om drap og drapsforsøk.

TV 2s kilder tror ikke at skyldspørsmålet på disse punktene vil påvirkes av at nå også britiske diplomater observerer rettssaken.