DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo. De to nordmennen er blant annet tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i begynnelsen av mai i år.  (Foto: Vegard Vatn/Scanpix)
DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo. De to nordmennen er blant annet tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i begynnelsen av mai i år. (Foto: Vegard Vatn/Scanpix)

Sykdomspreget Moland beredt til å forklare seg

De to dødsdømte nordmennene vil gi sin side av saken når ankesaken starter tirsdag.

Forrige rettsrunde satt Moland og French i de eneste klærne de hadde. De var ubarberte og skitne, og nektet å forklare seg for militærdomstolen i Kisangani. Nå har deres norske forsvarer Morten Furuholmen ankommet Kisangani med klær og anbefalt dem til å forklare seg når retten starter tirsdag morgen.

– Tjostolv Moland og Joshua French kommer til å forklare seg. Jeg har hatt lange møter med de i dag, og de møter i morgen penere antrukket enn første runde, og de vil vi forklaring, sier Furuholmen til TV 2.

– Det er ingen grunn til å respektere hvordan de har gjennomført denne hovedforhandlingen, men selv om vår motstander ikke akkurat er noe forbilde så behøver ikke vi kopiere det ved å vise disrepekt og ikke delta på en positiv måte, mener Furuholmen.

Svekket Moland

Både Moland og French har fått den potensielt livstruende sykdommen malaria i fengselet. Moland har vært veldig syk, og natt til mandag var han døden nær.

– Moland er preget av sykdommen. Det er fire uker siden jeg så han sist, og det er lett å se at han er veldig preget, sier Fredrik Græsvik til tv2nyhetene.no. Han besøkte de to nordmennene i fengselet mandag.

I en normal ankesak ville partene gått gjennom allerede eksisterende bevis og forklaringer og sett om den avsagte dom var riktig, men siden de to nå trolig vil forklare seg så blir dette en helt ny rettsrunde.

tv2nyhetene.no følger rettssaken I Kongo fra tirsdag morgen. Vi vil få liveoppdateringer fra Fredrik Græsvik som befinner seg i rettssalen.

FØLG FREDRIK GRÆSVIK PÅ TWITTER

Moland og French har nå en ny lokal forsvarer i tillegg til Morten Furuholmen som har kommet fra Norge. Det er den kongolesiske forsvareren som vil føre saken i retten tirsdag. Furuholmen vil sitte i salen og gi råd. De to håper at flere av tiltalepunktene skal bli fjernet under rettssaken på grunn av en bedre valgt strategi enn i første runde.

Hør telefonintervju med Fredrik Græsvik her: (artikkelen fortsetter under)

353349

Britisk støtte til French

Konsulen fra den britiske ambassaden i Kongo er på plass i Kisangani. Joshua French, som også er britisk statsborger, har takket ja til tilbudet om bistand fra den britiske ambassaden i den videre rettsprosessen. Med både norske og britiske diplomater til stede som observatører, øker presset på kongolesiske myndigheter, og det kan bidra til at noen av tiltalepunktene kan legges til side.

Men at presset vil føre til frifinnelse for drap, har forsvareren ingen tro på:

– Her nede har jeg ingen tro på at de kommer unna straff, kanskje dødsstraff for drapet. Jeg er litt mer usikker på spionanklagen, men det er litt mer åpent. Men jeg har ingen tro på at det er mulig å nå gjennom med rasjonelle argumenter og vanlige rettsprinsipper her nede, sier Furuholmen til TV 2.

Fem dødsdommer

Moland og French ble begge idømt fem dødsstraffer hver for blant annet drap, drapsforsøk og spionasje, av militærdomstolen i Kisangani. Ifølge retten drepte nordmennene sjåføren Abeidi Kasongo.