gl
gl

Fjerner omstridt tilsetningsstoff

Ett år etter de nektet å fjerne omstridt tilsetningsstoff gjør Toro nå helomvending. – Ikke av helsemessige årsaker, påstår Toro.

For ett år siden sa Toro at de ikke ville redusere bruken av det omstridte tilsetningsstoffet glutamat.

Nå har ferdigmatprodusenten ombestemt seg. Alle nye produkter vil nå lages uten tilsatt glutamat. Samtidig vil Toro ha en full gjennomgang av alle sine produkter, skriver Handelsbladet FK.

– Dreper hjerneceller

Smaksforsterkeren glutamat har lenge vært omstridt. Det fryktes at stoffet kan gi helseproblemer.

Ifølge Australske matmyndigheter kan glutamat i store mengder gi allergiske reaksjoner. Symptomer som nevnes er hodeverk, nummenhet, prikking i huden, ømme muskler og generelt ubehag.

– Det er vanskelig å si konkret hvor farlig glutamat er for mennesker, men i dyreforsøk bruker vi glutamat for å drepe hjerneceller, sa professor Charlotte Erlanson-Albertsson ved Universitetet i Lund til Forbrukerportalen i fjor.

Medvirkende årsak til fedmeepidemi

Professoren antydet også at glutamat kan være en medvirkende årsak til den såkalte fedmeepidemien.

– Glutamat påvirker den delen av hjernen som styrer sultfølelsen og kaloribehovet. Når forsøksdyrene får glutamat, spiser de mer og legger på seg, sa Erlanson-Albertsson.

– Ikke helsemessige årsaker

Toros Trygg-mat-direktør Ragnar Berger avviser at glutamatkuttet er helsemessig begrunnet.

– Alt som finnes av vitenskapelig, uavhengig dokumentasjon tilsier at glutamat kan brukes helt fritt i mat, sier Berger til Handelsbladet FK.

Berger sier til Handelsbladet FK at det negative fokuset på glutamat er årsaken til at de ikke lenger vil tilsette den omstridte smaksforsterkeren.

– Glutamat har fått spesielt mye negativ oppmerksomhet. Vi tror denne trenden har kommet for å bli, sier Berger.

På Toros hjemmesider kan du lese mer om glutamat.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag klokken 20.30