jaglandprofil2_680 (Foto: SCANPIX)
jaglandprofil2_680 (Foto: SCANPIX)

Jagland forberedt på å bli upopulær i Europarådet

Thorbjørn Jagland går til drømmejobben i Strasbourg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thorbjørn Jagland er stolt vitne til at portrettet av ham henger på Norsk Folkemuseum. Portrettet er kunstner Håkon Gullvågs verk, og blir et slags punktum for den politiske karrieren i Norge.

– Det er akkurat som jeg har levd i hundre år, så mye har skjedd, sier Jagland.

Et langt politisk liv gir mye å være stolt av sier han. Men det er også ting han angrer på.

– Ja, det er veldig mange ting altså. Det skal komme frem i mine memoarer. Men det er klart man gjør feil hele tiden, som man lærer av. Det er helt klart.

– Men kan du nevne et eksempel?

– Det var at jeg ikke skaffet meg et mandat fra Stortinget da jeg tok over som statsminister. Det å bare ta over uten å sondere om det var et grunnlag er aldri en god ting. Men det var rett foran et valg og egentlig var det ikke noen annen måte. Men det er klart at det var årsaken til at Stortinget kunne herse med denne regjeringen så grotesk som skjedde foran valget, sier han.

Bra forhold til Stoltenberg

For det som kunne blitt et høydepunkt i karrieren ble den største nedturen. Visjonen om «Det norske hus» var feilslått – kravet om 36,9 % oppslutning en katastrofe. Det endte med at Jens Stoltenberg overtok.

Hvordan beskrive forholdet mellom deg og Stoltenberg?

– Det har alltid vært veldig bra. Det som ble beskrevet i pressen er et utslag av politikkens vesen.

– Men ligger det noe uoppgjort der?

– Jeg vil ikke si det altså. Vi kommer fra to forskjellige generasjoner, sier han.

Vil markere seg i Europarådet

Jagland føler seg ferdig med norsk politikk. Men nå har han blitt synlig internasjonalt ved å gi fredsprisen til Barack Obama:

Han har også ambisjoner om å markere seg som ny generalsekretær i Europarådet – det er drømmejobben han nå har fått. Han tror selv at hans lange erfaring var grunnen til at han ble valgt.

– Veldig mange som kjenner meg ute i Europa. Mange begynte å jobbe for meg selv uten at jeg hadde spurt dem om å gjøre det, straks kandidaturet ble kjent. Og så kommer jeg fra et land som har et veldig godt rykte på seg når det gjelder å delta i multilaterale organisasjoner, der land samarbeider.

Risikerer å bli upopulær

Han skal kjempe for menneskerettighetene – og sier han vil konfrontere og kritisere de land som bryter Europarådets konvensjoner. Med det risikerer han å bli upopulær.

– Ja, men fremfor alt tror jeg du ikke blir respektert hvis du blir et instrument for noen. Du må være instrument for de idealene som Europarådet har satt opp, og den standarden rådet har satt opp. Så kan du bli upopulær, men du oppnår først og fremst å bli respektert, sier Jagland.