En turist tar bilde av Det hvite hus etter at Obama ble annonsert som vinner av Nobels fredspris. (Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP)
En turist tar bilde av Det hvite hus etter at Obama ble annonsert som vinner av Nobels fredspris. (Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP)

Fredsprisen møtt med undring i amerikanske medier

Hvorfor ventet ikke Nobelkomiteen noen år, spør noen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tildelingen av fredsprisen til Barack Obama blir møtt med undring i flere amerikanske aviser.

– Mindre troverdighet

– Overdreven ros kan være uønsket og pinlig, skriver Los Angeles Times i en kommentar.

– Vi støttet ham som presidentkandidat, og vi liker ham mye bedre enn forgjengeren. Men det er vanskelig å se hvorfor han fortjener fredsprisen så raskt etter å ha tatt fatt på jobben. Nobelkomiteen gjorde ikke bare Obama forlegen, den har forringet prisens troverdighet, heter det videre.

– Strie ledere i Teheran, Moskva eller Pyongyang vil ikke plutselig gjøre som Obama vil bare fordi han får ros fra en komité i Oslo. Men denne fredsprisen bærer med seg et budskap til disse lederne og innbyggerne deres, skriver avisen.

Økt kritikk

TV 2s medarbeider i USA, Elin Sørsdahl, sier kritikken mot tildelingen økte kraftig i styrke i løpet av fredagen.

– Først var amerikanerne flest svært overrasket over at prisen var tildelt Obama. Da det senere sank inn, økte kritikken mot tildelingen, og særlig fra høyresiden i USA, sa Sørsdahl til TV 2 Nyhetskanalen lørdag morgen.

Republikanerne krever at Barack Obama sier nei til denne prisen, og det er klart at tildelingen deler landet og er svært omstridt.

Lurer på hva han har gjort

– Hva går kritikken ut på?

– Nobels fredspris har aldri vært særlig populær blant republikanere, for dette er noe man mener venstreorienterte europeere gjerne gir til demokrater. Kritikerne reiser spørsmål ved hva Obama har gjort for å fortjene prisen. Flere har påpekt på at fristen for å nominere kandidater, gikk ut bare dager etter at Obama tiltrådte som president, sier Sørsdahl.

(NTB/TV 2)