Regjeringen med statsminister Jens Stoltenberg i spissen i salen under den høytidelige åpningen av Stortinget fredag. Dagfinn Høybråten (KrF) og Erna Solberg (H), tror ikke regjeringen klarer å holde sammen i fire år til. (Foto: Åserud / Scanpix)
Regjeringen med statsminister Jens Stoltenberg i spissen i salen under den høytidelige åpningen av Stortinget fredag. Dagfinn Høybråten (KrF) og Erna Solberg (H), tror ikke regjeringen klarer å holde sammen i fire år til. (Foto: Åserud / Scanpix)

Tror regjeringen sprekker

Regjeringen klarer ikke å holde sammen i fire nye år. Det mener opposisjonen.

Det er spådommen til de fire opposisjonspartiene samme dag som Kongen åpnet det 154. Storting.

LES OGSÅ: Kongen åpnet Stortinget

Får trøbbel

Etter et valg hvor Arbeiderpartiet styrket seg, mens Sosialistisk Venstreparti endte opp som en av de store taperne, tror en samlet opposisjon på Stortinget at den rødgrønne regjeringen vil få problemer med å holde sammen i fire år.

– Det er store muligheter for at det kan sprekke i løpet av de neste fire årene, da blir det et helt nytt politisk landskap, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten til tv2nyhetene.no.

KrF-lederen mener både at debatten om miljø, asylpolitikk og fattigdom har sprengkraft i seg, men utelukker ikke at velgerflukt på meningsmålingene kan få regjeringen til å gå i oppløsning.

– Den generelle regjeringsslitasjen kan melde seg utover i perioden, det kan bli for mye for kanskje et av regjeringspartiene, sier Høybråten.

LES OGSÅ: Hovedpunktene i regjeringsplattformen

Her kan du si din mening om regjeringsplattformen: Funker Soria Moria II?

Tror SV går ut

Både Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg spår alvorlig trøbbel i samarbeidsklimaet innad i den rødgrønne regjeringen.

– Jeg tror SV kommer til å få store problemer i løpet av denne perioden og kommer til å gå ut av regjering, sier Siv Jensen til tv2nyhetene.no.

Hun mener de mange uforpliktende formuleringene både i regjeringsplattformen og Trontalen vitner om en regjering med sterke indre rivninger. Hu får støtte av Høyre-leder Erna Solberg som har merket seg at regjeringen ikke nevnte ordet kunnskap en eneste gang i Trontalen.

– Jeg blir rett og slett litt deprimert, sier Erna Solberg til tv2nyhetene.no.

Vil vise muskler

Audun Lysbakken ble i dag valgt til ny parlamentarisk leder i SV. Han mener opposisjonen svartmaler situasjonen.

– Det har de sagt hvert år regjeringen har sittet. De har tatt feil og de kommer til å ta feil denne gangen også, sier Lysbakken.

LES OGSÅ: Lysbakken skal lede SVs stortingsgruppe

Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande mener derimot at det kan bli svært tøft for SV å forsvare sin plass i regjeringen etter at de etter hennes mening har lidd store nederlag både på asylpolitikken og miljøpolitikken.

– Det må være et tidspunkt det ikke lenger er lønnsomt for dem å sitte i en sånn regjering, sier Skei Grande til tv2nyhetene.no