MØTTE PRESSEN: President Barack Obama takket for fredsprisen da han møtte pressekorpset utenfor Det hvite hus i Washington. (Foto: JEWEL SAMAD/AFP)
MØTTE PRESSEN: President Barack Obama takket for fredsprisen da han møtte pressekorpset utenfor Det hvite hus i Washington. (Foto: JEWEL SAMAD/AFP)

– Pappa, du har vunnet fredsprisen

Presidenten møter verdenspressen utenfor Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er både overrasket og ydmyk overfor Nobelkomiteens avgjørelse.

Det var noe av det første USAs president Barack Obama sa da han møtte pressen utenfor Det Hvite Hus i Washington for å kommentere tildelingen av Nobels Fredspris.

Ikke alle syns Obama er fredsprisen verdig. Her kan du si din mening om tildelingen.

Anerkjennelse av USAs lederskap

Obama mener tildelingen ikke reflekterer hans egen prestasjoner.

– Tildelingen er en anerkjennelse av at USA tar lederskap i saker hvor vi har fellers ambisjoner med resten av verden, mener Obama.

Samtidig påpeker han at prisen historisk ikke bare blir gitt til mennesker eller organisasjoner som har oppnådd noe spesielt, men også for å gi støtte og drivkraft til et sett saker som Nobelkomiteen mener er viktig.

– Dette er en måte å gi saker drivkraft på, sier han.

Her kan du lese hvorfor Barack Obama er tildelt fredsprisen!

Prisen oppfordrer til handling

Obama hadde tydelig et ønske om å fremstå som en ydmyk, men likevel ambisiøs fredsprisvinner.

– Jeg syns ikke jeg fortjener å være i samme klubb som mange av de som tidligere har vunnet denne prisen, og som jeg ser opp til.

– Men jeg vet også at prisen reflekterer en verden som prisvinnerne ønsker å bygge. Derfor aksepterer jeg denne prisen en oppfordring til handling, sier Obama.

Han legger vekt på at de utfordringene som verden står overfor i dette århundre, ikke kan løses av en leder, men må løses gjennom internasjonalt samarbeid.

Her kan du lese Nobelkomiteens begrunnelse:

Obama la i sin tale spesielt vekt på å få stanset spredningen av atomvåpen til nye land, at verden må komme sammen for å løse klimautfordringen, samt at samarbeid og felles anerkjennelse av andre menneskers rettigheter, uansett rase eller religion, er særdeles viktig og kan løse konflikter som den mellom israelere og palestinere.

Ikke alle syns Obama er fredsprisen verdig. Her kan du si din mening om tildelingen.

Delte meninger

Politiske tilhengere og motstandere har kommentert fredsprisen på hver sine måter. Obama sier at dette er en pris som må deles mellom alle som streber etter rettferdighet og verdighet.

Jens Stoltenberg har allerede gratulert Obama med prisen. Fredag ettermiddag ringte han presidenten i Washington.

– I samtale med president Obama gratulerte jeg med tildeling. Jeg sa at Norge er enig i at vi må møte de globale utfordringene sammen. Vi snakket om å følge opp felles synspunkter når det gjelder FN, klimaforhandlinger og nedrustning, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: Stoltenberg: – Obama gleder seg til Oslo-besøk

Fredag ettermiddag møtte Barack Obama pressekorpset i Det hvite hus i Washington, for å gi sine kommentarer til at han tidligere i dag ble utropt til vinneren av Nobels fredspris. Etter en kort tale gikk presidenten inn igjen ute å svare på noen spørsmål fra pressen.