På storm.no kan du få værvarsel for et hvilket som helst punkt på kloden. Hele kloden, også midt oppe på fjellet og langt ute på havet.

Som dette bildet fra Kvitfjell viser er temperaturen oppe i lien en helt annen enn nede i dalbunnen. (Foto: Kvitfjell Alpinanlegg / Skiinfo.no )

Detaljert

Varselet er så detaljert at du kan finne ut hvordan været blir på hytten din inne på fjellet bare ved å klikke på den på kartet. Du slipper å ta til takke med varselet for bygdesenteret mye lavere nede.

Dette er mulig fordi varslene beregnes automatisk.

Kloden er delt inn i et rutenett på 25 x 25 kilometer. For hver rute beregner store superdatamaskiner i Reading utenfor London hvordan været kommer til å bli fremover.

Resultatet sendes til alle de meteorologiske instituttene i Europa to ganger i døgnet, så utgangspunktet er det samme for yr.no og storm.no.

Storm-meteorolog Frode Korneliussen. (Foto: Ronald Toppe)

Finregner videre

Hos Storm bearbeides modellene videre.

Den delen av rutenettet som dekker Nord-Europa fortettes til 9x9 kilometer, og maskinene hos Storm finregner videre på hvordan været blir.

Denne modellen brukes til alle Storms varsler, for off-shore sektoren, kraftbransjen, på TV og i aviser, og på storm.no.

Når du søker etter et sted eller klikker i kartet, beregnes det et varsel for det eksakte punktet du er ute etter, og høyden over havet justeres. Dette er spesielt viktig for at temperaturen skal bli riktig.

Stort bedre er det ikke mulig å lage varsler automatisk.

Kurvene viser hvordan de ulike modellene har beregnet skydekket på Rena. Det er den røde, og korrigerte kurven, som bestemmer hva som varsles på storm.no.

Alltid oppdatert

Men selv dette er ikke godt nok for Storms meteorologer.

Datamaskinene lager ikke bare ett varsel, de lager mange basert på litt forskjellige parametre. Litt frem i tid kan de ulike varslene sprike ganske mye.

Når Storm-meteorologene lager varselet du ser på TV 2 Været, vurderer de alternativene nøye før de avgjør hvilket de stoler mest på. Det automatiske varselet på storm.no har bare plukket ett av dem.

- Vi har derfor endret storm.no, forteller Storm-meteorolog Frode Korneliussen. Nå justerer vi varslene dersom vi ser at det automatiske varselet ikke stemmer.

Omkring 20 steder i Norge justeres nå manuelt, fra flyplasser til byer og tettsteder.

- Men justeringen sprer seg opptil 50 km utover i modellen, så varslene er nå mye riktigere for de delene av landet der folk bor, sier Korneliussen.

Meteorologene kan justere både temperatur, vindstyrke og vindretning, skydekke, sikt, nedbør, og lufttrykk. Meteorologene justerer modellene når de mener det er nødvendig, så storm.no er altså alltid oppdatert!

Når det er inversjon stenger den kalde luften nær bakken forurensningen inne, som her i Bergen. (Foto: Ronald Toppe)

Bygges videre ut

Stadig flere steder vil bli lagt inn i justeringslisten. Ikke bare byer, men også områder med spesielt vriene værforhold.

- Om vinteren har vi ofte perioder med inversjon, sier Korneliussen og forklarer.

- Vanligvis er det varmest nede ved bakken, men når vi får inversjon blir kald luft liggende nede i dalene.

- Disse situasjonene takler de automatiske modellene dårlig, og det er kjekt at vi nå har fått mulighet til å rette dem opp.

Sjekk været på ditt sted. Gå til storm.no, og søk blant 7 millioner steder i hele verden, eller klikk i kartet.

Storms meteorologer holder til i et "Tobias-tårn" på toppen av bygget. (Foto: Ronald Toppe)