KVINNEFENGSEL: De tre norske kvinnene sitter i dette fengselet i Cochabamba i Bolivia. (Foto: Boris Hegel)
KVINNEFENGSEL: De tre norske kvinnene sitter i dette fengselet i Cochabamba i Bolivia. (Foto: Boris Hegel)

Narkotiltalt 19-åring satt fri fra varetekt i Bolivia

Løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i ett og et halvt år.

Onsdag kveld kunne den 19 år gamle kvinnen fra Lillesand spasere ut av lavsikkerhetsfengselet utenfor Cochabamba by i Bolivia.

Siden 19. mai 2008 har hun sittet fengslet sammen med to andre norske kvinner, tiltalt for å ha smuglet 22,5 kokain.

– Vi har fått en kjennelse på at min klient skal løslates fra varetekt. Retten har også vurdert skyldspørsmålet, og har konkludert med at det ikke foreligger skjellig grunn til mistanke mot min klient, sier 19-åringens norske forsvarer Carl Bore til TV 2.

– Hun er enormt lettet. Hun er en uskyldig norsk tenåring som har sittet fengslet i Bolivia i over ett og et halvt år. Det er klart både hun og familien nå er lettet, sier Bore.

Trodde hun skulle til Spania for å jobbe

Det var i sommer at Bore og kvinnens bolivianske forsvarer sendte en begjæring til domstolen om at 19-åringen måtte løslates. Begjæringen ble avslått i første instans, men ankedomstolen tok den til følge.

– Retten har vurdert alle bevisene som foreligger i saken, og blant annet har avhør som Kripos har gjennomført i Norge blitt fremhevet i kjennelsen. Retten mener det er beviser for at min klient ble lurt til å bli med til Bolivia, forteller Bore til TV 2.

Kripos har blant avhørt venninner som forklarer at 19-åringen fortalte at hun skulle til Spania for å jobbe. 19-åringen skal ha fortalt at hun skulle male huset til bestemoren til en av de to andre jentene som er tiltalt i saken. Dette underbygges av at det ble funnet arbeidstøy i kvinnens bagasje.

– Det var hele tiden meningen at man skulle til Bolivia, men dette ble holdt skjult for min klient helt til man var i avgangshallen på Gardermoen. Da fikk hun høre at turen til Bolivia var en overraskelse som de to andre ville gi henne som venninner, forteller Bore.

Meldeplikt en gang i uka

Men selv om 19-åringen nå er løslatt fra varetekt må hun oppholde seg i Bolivia fram til rettssaken starter i april neste år, og hun har meldeplikt for politiet en gang i uka.

– Løslatelsen er en viktig seier for oss. For hele saken dreier seg om skyldspørsmålet, og her har vi altså en boliviansk domstol som kommer til at hun er uskyldig, sier advokat Carl Bore til TV 2.

Den norske advokaten er sikker på at 19-åringen blir frikjent når rettssaken mot de tre jentene starter i april neste år.

– Vår klient må bli firkjent med de bevisene som foreligger, avslutter Bore.