kongo_combo (Foto: TV 2 / SCANPIX)
kongo_combo (Foto: TV 2 / SCANPIX)

Han krevde etterforskning av Moland og French

Polititopp i Uganda gjennomsøkte hotellrommet til Moland og French personlig. Bilder, kart og dokumenter politiet fant tyder på at nordmennene planla et bankran i Kongo.

Moland og French bodde på Backpackers i Ugandas hovedstad Kampala. Men på rommet er det ingen spor etter de to lenger. Alle eiendelene deres er i politiets besittelse. Kilder i ugandisk politi har fortalt TV 2 at de mener Moland og French planla et bankran i Kisangani hvor de nå sitter fengslet.

– Tyder på operasjon i Kongo

– Vi fant kamuflasjeuniformer, FN-uniformer, hjelmer, navigasjonsutstyr og kart, sier politisjef Kale Kayihura til TV 2 Nyhetene.

Han er den øverste lederen for politiet i Uganda, og den første som gjennomsøkte rommet til Moland og French. Politiet i Uganda mistenker at de to nordmennene kan ha planlagt å rane en bank i Kisangani i Kongo.

POSERER MED VÅPEN: Tjostolv Moland poserer i uniform og med
  våpen på Ssissi skytebane i Uganda sommeren 2008. (Foto: Privat)
POSERER MED VÅPEN: Tjostolv Moland poserer i uniform og med våpen på Ssissi skytebane i Uganda sommeren 2008. (Foto: Privat)

– Mye tyder på at operasjonen de planla ikke var i Uganda, men Kongo, fordi kartene som var på rommet deres var over Kisangani, sier Kayihura.

Kartene viser Kisangani øst i Kongo, hvor strategiske bygninger som militærforlegning, FN-base og banker er markert. Spesiell oppmerksomhet får den kongolesiske sentralbankens filial i byen.

– Rekruttert til bankran

Politisjef Kale Kayihura var den som slo full alarm og krevde at Tjostolv Moland og Joshua French også skulle bli etterforsket i Uganda.

Sentralbankens filial har politiet funnet flere bilder av på Tjostolv Molands pc. Bildene er tatt i mars 2008 – på samme tid som Moland og French hyret den britiske leiesoldaten «Steven». Han har tidligere stått fram i TV 2 Nyhetene og sagt at han kjøpte FN-luene som Moland og French hadde da de ble pågrepet. Han sa også at Moland og French ville starte treningsleir for leiesoldater.

– Det var en operasjon i det sentrale Kongo, i Kisangani. Jeg ble rekruttert for å bli med på et bankran, sier «Steven» til TV 2 Nyhetene.

Satellittbildene som ble funnet hos Moland og French viser veier som fører inn og ut byen.

– Vi regnet med å bruke ca. fire dager til Kisangani. Trolig ville vi bruke like lang tid tilbake, sier briten.

FN-effekter
-VAR I KONGO: Tjostolv Moland har vært i Kongo flere ganger.
  Det hevder en tidligere kollega (t.h.) av nordmennene. Briten jobbet
  tidligere som leiesoldat og ble hentet inn til et oppdrag av Tjostolv
  Moland. (Foto: PRIVAT)
-VAR I KONGO: Tjostolv Moland har vært i Kongo flere ganger. Det hevder en tidligere kollega (t.h.) av nordmennene. Briten jobbet tidligere som leiesoldat og ble hentet inn til et oppdrag av Tjostolv Moland. (Foto: PRIVAT)

Da politiet i Uganda gjennomsøkte nordmennenes hytter fant de også FN utstyr.

– Hvorfor hadde de FN-uniformer? spør Kayihura.

«Steven» bekrefter overfor TV 2 Nyhetene at Moland og French hadde FN-utstyr.

– Det var det jeg som kjøpte dem, sier han.

Avbrutt i siste liten

Briten viser oss også e-posten der Joshua French ber ham om kjøpe FN-utstyret.

– De skulle brukes for å rømme. Å opptre som FN-personell kan få deg ut av masse problemer, sier han.

Monuc er FNs bidrag i Kongo. Det er en stor kontingent som er framtredende i Kongo.

Ifølge briten ble operasjonen avbrutt i siste liten. Men dokumenter TV 2 har fått tilgang til viser at Moland og French ikke nødvendigvis skrinla planene. I en e post TV 2 har lest hevder Tjostolv Moland at de planla det som skulle bli en «legendarisk operasjon.»

– Ingen kunnskap

Mistanken om at de to nordmennene skulle gjennomføre et ran er sterk hos ugandisk politi. Svaret på det er det bare Moland og French som kan gi.

Molands og Frenchs bistandsadvokat i Norge, Morten Furuholmen, vil ikke kommentere ransetterforskningen overfor TV 2 Nyhetene.

– Dette har jeg ingen kunnskap om eller kommentar til, sier Furuholmen på telefon fra Stockholm, på vei til Kongo for å bistå de drapsdømte nordmennene under ankesaken.

PÅ SKYTEBANEN: Her poserer Joshua French og Tjostolv Moland
  på skytebanen Ssissi utenfor Kampala i Uganda. (Foto: Privat)
PÅ SKYTEBANEN: Her poserer Joshua French og Tjostolv Moland på skytebanen Ssissi utenfor Kampala i Uganda. (Foto: Privat)

Overal view
Overal view
Port map
Port map
gate bank central
gate bank central
banque commerciale
banque commerciale
banque belge money exchange
banque belge money exchange