Lederen av Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen. (Foto: TV 2)
Lederen av Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen. (Foto: TV 2)

– Den viktigste ministeren for rusomsorgen noensinne

Foreningen for human narkotikapolitikk mener Bjarne Håkon Hanssens arbeid som helseminister har reddet mange liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Bjarne Håkon Hanssen har vært den viktigste helseministeren noensinne for rusomsorgen. Hanssen klarte å presse fornuften inn i et felt der dogmatiske påstander og tankestengsler dominerte, sier lederen Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), Arild Knutsen, til tv2nyhetene.no.

Torsdag morgen ble det kjent at Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) går av som statsråd når den nye regjeringskabalen skal legges.

– Helsevesenets pariakaste

Som helseminister tok Hanssen blant annet selvkritikk for måten rusmisbrukere i Norge ble behandlet på.

– Rusavhengige i Norge er helsevesenets pariakaste. Vi har ikke stilt opp godt nok i noen ledd. Det er mye bra som skjer, men summen er ikke god nok, fortalte Hanssen i en debatt på Tabloid i vår.

Heroindebatten

Foreningen for human narkotikapolitikk roser også Hanssen for å ha tatt fatt i debatten om utdeling av heroin.

– Jeg syns det er vanskelig, og jeg forstår veldig godt at det er faglig debatt rundt dette. Vi kan ikke la dette spørsmålet bare ligge å vake på ubestemt tid, sa Hanssen til TV 2 Nyhetene da han var på reise i Sveits for å lære om den sveitsiske modellen med utdelig av gratis heroin.

FHN mener det står respekt av måten Hanssen taklet rabalderet heroindebatten skapte.

– Rusfeltet er fullt av følelser, moral og ikke minst indignasjon. Når man bryter opp i dette feltet det får man hard medfart det er vanskelig å stå igjennom, men det gjorde helseministeren, sier Knutsen.

– Har reddet mange liv

Knutsen sier at de erkjenner at Hanssens politikk ikke er noe enmannsprosjekt, og at de har tro på at regjeringen vil fortsette i sporet de har satt. Knutsen ønsker den nye helseministeren hjertelig velkommen, men sier Hanssens sko vil bli vanskelig å fylle.

– Hanssen har satt moralismen i til side og fornuften i sentrum. På den måten har han satt de dypeste spor i rusomsorgen som noen helseminister har satt. Mange liv er mest sannsynlig reddet, sier Knutsen.

Les også: – Underlig at Hanssen trakk seg