MUNNHUGGERI: Abid Raja og Saera Khan havnet i munnhuggeri etter en tvdebatt. (Foto: TV 2)
MUNNHUGGERI: Abid Raja og Saera Khan havnet i munnhuggeri etter en tvdebatt. (Foto: TV 2)

«Jeg håper du ikke kommer inn på Stortinget»

Se unike klipp fra Abid Rajas kamp om stortingsplassen.

Abid Raja har i mange år vært en svært aktiv samfunnsdebattant. I Venstre var mange skeptiske til å nominere den mediekåte advokaten på stortingslista.

Men han vant kampen om andreplassen på lista i Akershus, tok ulønnet permisjon i fire måneder og drev en intens valgkamp.

LES OGSÅ: Abid Raja havnet på glattcelle

Partileder Lars Sponheim ga Raja i oppdrag å sette dagsorden debatten om innvandring.

Rajas første store medieutspill handlet om at han ville at alle innvandrere skulle sverge troskap til det norske flagget og konstitusjonen.

Det ble en svært opphetet debatt i Redaksjon 1 i NRK. Dokument 2 var flue på veggen da debatten mellom Raja, tre andre politikere med innvandrerbakgrunn og inkluderingsminister Dag Terje Andersen fortsatte på bakrommet.

På vei ut fra debatten ble Raja overrasket, da både Saera Khan (Ap) og Akhtar Chaudhry (SV) sa at de håpet at han ikke kom inn.

Dokument 2 har fulgt Raja tett, fra de første dialogmøtene på Litteraturhuset og fram til valgnatta.

Se utdrag fra det som skjedde etter den hissige debatten i videovinduet over

Raja fikk kronprinsen til dialogmøte

Abid Raja er en spontan politiker. Da opptøyene etter Gazademonstrasjonene raste i Oslos gater inviterte han til dialogmøte på Litteraturhuset, mellom steinkastende demonstranter, politi og presse.

Møtet ble av mange kommentatorer karakterisert som en ny og viktig arena for samfunnsdebatten i Norge.

Raja bestemte seg for å lage flere dialogmøter, og hadde ambisjon om å få kronprinsen som tilhører under en debatt om hat. Ideen kom spontant, mens han ventet på noen møtedeltakere på Rådhuset i Oslo.

Se når Abid vil leie rådhuset til debattmøte om hat:

349824

– En ære å bli kalt stortingsrepresentant

Abid Raja kom ikke inn på Stortinget. Men han får likevel prøve seg som representant så lenge førstekandidaten i Akershus, Borghild Tenden, har permisjon.

Han karakteriserer det som en ære å sitte i nasjonalforsamlingen, og har tenkt å gjøre seg bemerket de to ukene han får anledning til å møte som en av to Venstrerepresentanter.

– Jeg er minoritetsrepresentant, ikke innvandrer:

349821

På togaparty hos Petter Stordalen

Abid Raja mener det er viktig at han som politiker møter mange forskjellige mennesker.

I valgkampen var han svært aktiv, og drev valgkamp 15 timer i døgnet. Han og kona Nadia Ansar ble også invitert i selskap til næringslivstoppene i Norge, blant annet på togaparty hos Petter Stordalen.

Se bildene fra festen her:

349827